Отвлечено дете след приемането на мерките за пътуване в Шенген

Два дни след влизането ни в Шенген и след два неуспешни опита, които са регистрирани, имаме успешен опит за отвличане на дете. Проблемът е там, че преди свободното пътуване имаше рестрикции, имахме проверки по границите, а сега нямаме. Има проверка от самата авиокомпания преди самото качване на самолета и то е само, за да бъде идентифициран пътникът. Това заяви в „Денят започва“ Йорданка Бекирска , адвокат по семейно право .

По думите й Хагската конвенция помага при такива случаи.

„Хагската конвенция е международно-правна закрила срещу родителското отвличане, което се приема за много сериозно нарушение на детските права. Както е в този случай, тъй като майката е отвляклата детето – много е грешно да се смята, че бащата трябва д води дело срещу майката, не, българската държава трябва да води дело срещу белгийската, където е отведено детето“, обясни още адвокатът.

Тя каза, че процедурата по връщането на детето е 6 седмици.

„Процедурата е 6 седмици. От момента, когато бъде локализирано детето, белгийският съд трябва принудително да го върне на бащата тук. В България т.нар. „родителско отвличане“ не е криминализрано, но в много други държави е“, уточни Йорданка Бекирска.

Йорданка Бекирска подчерта, че, ако детето е включено в шенгенската информационна система, където е регистриран риск от негово евентуално отвличане, само тогава детето ще бъде спряно да напусне шенгенското пространство. В противен случай то свободно може да напусне Шеген с единия си родител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg