ООН: Решенията на Русия заплашват милиони хора

7

С кокът в цените на пшеницата, след като Русия се отказа от сделката, позволяваща безопасен износ на украинско зърно през Черно море, „потенциално заплашва с глад и още по-лошо милиони хора“, заяви ръководителят на службата за помощ на ООН пред Съвета за сигурност.

„Много ще гладуват, а мнозина може да умрат в резултат на тези решения“, каза Мартин Грифитс пред 15-членния съвет, като добави, че около 362 милиона души в 69 държави се нуждаят от хуманитарна помощ.

Белият дом предупреди: Русия възнамерява да атакува кораби, превозващи зърно от Украйна

Сделката за черноморското зърно беше договорена преди година с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция с цел борба с глобалната продоволствена криза, влошена от руската инвазия. Украйна и Русия са водещи износители на зърно.

ООН дълго време твърдеше, че черноморската сделка е търговска операция и че тя е от полза за бедните държави, като е спомогнала за намаляване на цените на хранителните продукти с повече от 23% в световен мащаб от март миналата година. Световната продоволствена програма също така е изпратила 725 000 тона зърно на Афганистан, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Судан и Йемен.

Русия започна нова ескалация за корабите в Черно море

След излизането си от сделката Русия води преговори за износ на храни за най-нуждаещите се страни, но все още не е подписала никакви договори, заяви в петък в Москва руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин.

Източник: vesti.bg