ООН обвини Русия и Украйна във военни престъпления

57

Р усия е извършила редица военни престъпления по време на войната в Украйна, обяви комисия на ООН, цитирана от Си Ен Ен.

Независимата международна анкетна комисия за Украйна публикува в четвъртък доклад, в който посочва, че Русия е „извършила широк набор от нарушения на международните закони за правата на човека и международното хуманитарно право”.

Видеозапис с разстрел на военнопленник ужаси Украйна

Констатациите обхващат период от началото на инвазията през февруари 2022 г. до средата на януари. 2023 г. в девет региона на Украйна, отчете Ерик Мьосе, председател на Комисията.

„Човешките загуби и общото незачитане на живота на цивилните, както редовно докладва Върховният комисар по правата на човека, са шокиращи”, поясни Мьосе.

САЩ обвиниха Русия в чудовищни действия с деца от Украйна

Установено е „широко разпространено незаконно задържане” от руските сили, насочено към „големи категории цивилни” както в Русия, така и в Украйна.

„Условията на задържане като цяло са нечовешки. Жертвите са мъже и жени от всички възрасти, както и деца”, поясни комисар Пабло де Гриф.

Майка му е убита, момичето е отведено и карано да благодари на руснаците

Докладът също така документира „малък брой нарушения”, извършени от украинските сили, „включително атаки, при които изглежда не са подбирани целите и два инцидента, квалифицирани като военни престъпления, при които руски военнопленници са застреляни, ранени и изтезавани”.

Един от въпросните случаи вече се разследва от украинската прокуратура, поясняват от Комисията.

Загадъчната смърт на куп руски олигарси: Самоубили ли са се?

В доклада се посочва, че Международният наказателен съд разследва „предполагаеми военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Украйна”.

Източник: vesti.bg