„Облякоха“ статуята на Исус Христос в Рио с фланелката на Пеле (СНИМКИ/ВИДЕО)

0

О светиха емблематичната статуя на Исус Христос в Рио де Жанейро с яркожълтата футболна фланелка на Пеле по случай годишнината от смъртта му.

Бразилският „крал на футбола“, който спечели рекордните три Световни купи и се превърна в една от най-внушителните спортни фигури на миналия век, почина на 82-годишна възраст на 29 декември 2022 г.

Отиде си футболната легенда Пеле

В петък вечер 30-метровата статуя, която се извисява над града, беше осветена с изображение на жълто-зелената национална фланелка.

Тениската, прожектирана върху фигурата на Христос, с широко разтворени ръце, включваше номера на Пеле – 10 – и подписа на легендата.

Монументът, възприеман като световен символ на християнството, е открит преди близо 100 години и всяка година посреща милиони туристи.

През 2017 г. той е избран за едно от новите седем чудеса на света.

Пеле, чието първоначално име е Едсон Арантес до Насименто, се лекува от рак на дебелото черво от 2021 г., а медицинският център, в който се лекува, съобщи, че е починал от недостатъчност на множество органи в резултат на заболяването.

След смъртта му Бразилия отбеляза тридневен национален траур, като 230 000 души отидоха да видят отворения му ковчег на стадиона „Вила Белмиростадион“ с капацитет 16 000 места, където той лежеше в състояние на покой в продължение на 24 часа.

Ковчегът му беше пренесен по улиците на Сантос, сателитен град на Сао Пауло, където той израства и прекарва почти цялата си клубна кариера, отбелязвайки повече от 1000 гола.

По време на международната си кариера той печели три световни купи – през 1958, 1962 и 1970 г. – единственият играч, постигнал това.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *