Обвиниха Люпчо Георгиевски в омраза срещу македонците

5

П рокуратурата в Битоля повдигна обвинителен акт срещу лице, обвинено в предизвикване на омраза, раздор и нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа.

По информация на БГНЕС, въпросното лице е Люпчо Георгиевски, председател на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

Според македонските власти обвиняемият, като упълномощено лице на българското сдружение, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност, е разположил ползваното от сдружението пространство именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля.

Викат на разпит в Охрид председателя на „Цар Борис Трети”

То се намира на същата улица, на която е сградата, известна като „Пионерски дом“, в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи „Хашомер хацеир“.

Това пространство бе официално открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. – Шабат и първия ден на Песах, един от най-големите еврейски празници.

Целта на Георгиевски е била популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и популяризиране на личността и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, пише в съобщението на прокуратурата.

РСМ заличи българския клуб „Цар Борис III“ от Централния регистър

В него се допълва, че подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, „отричащ уникалността на македонската нация“.

Прокуратурата твърди също, че като администратор на Facebook страницата на сдружението подсъдимият непрекъснато качва публикации, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 г. при създаването на независимата македонска държава.

Публикациите пропагандират противоречивите възгледи на Иван Михайлов и насаждат омраза и дискриминация срещу наследниците, почитателите и продължителите на делото на Съюза на борците, както и срещу македонския народ и македонския език“, твърди македонската прокуратура.

Скопие заличи втори български клуб

В изявлението се казва, че обвиняемият, 45-годишен жител на Битоля, е извършил престъпленията в периода от 16.04.2022 г. до 22.03.2023 г., като е знаел, че ще насажда омраза и нетърпимост, основани на етническа принадлежност, език, религия и социално положение, срещу македонския народ и еврейската общност в страната.

След като българският клуб „Иван Михайлов“ в Битоля беше заличен като сдружение от властите в Република Северна Македония, табелата с надписа му беше заличена с черен спрей. Подобни действия бяха предприети и срещу сдружението „Цар Борис Трети“ в Охрид. 

По темата

Източник: vesti.bg