Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество България

Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество България. Оказва се, че художникът изработил тържествения пергамент е инкрустирал датата на създаване в подписа на княз Фердинанд.

Тържественият вариант на Манифеста, който се пази в Централния държавен архив, е изработен от художника Харалампи Тачев. Той представлява пергамент, към който са скрепени осем кръгли восъчни печати.

Денков: Ще използваме всички уроци, за да получи България място на европейската карта

Всеки печат има свое сребърно ложе и символизира всяко от осемте министерства. Документът се съхранява в сребърен тубус, който е положен в дървено ковчеже с метален обков. А от съвсем скоро се знае и точната дата на изработка.

„Установихме, че самият Харалампи Тачев е инкрустирал и датата на документа в една от завъртулките на подписа на Фердинанд и датата е 2 август 1910 година. Така че, имаме и съвсем точна датировка на оригиналния тържествен вариант на Манифеста за провъзгласяване на Независимостта“, заяви доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Румен Радев за празника: Единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

Оригиналният текст на Манифеста за обявяване на Независимостта е написан в нощта на 22 септември.

„Истинският текст на Манифеста е написан във влака от Русе до Търново, с който пътува Князът и цялото правителство. Неговият фактически автор е министър-председателят Малинов, който до голяма степен нахвърля текста на коляно. Твърди се, че на гара Две могили, Русенско, влакът прави по-дълъг престой и това дава на Малинов възможност да напише целия текст“, допълни доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

В църквата „Св. 40 мъченици“, където Фердинанд прочита манифеста, година по-късно се провежда и първото честване на празника. Така датата 22 септември се вписва в тържествения календар на България и се чества всяка година.

Честванията са имали едно дълго прекъсване от 1944 до 1991 година, тъй като 22 септември е поставял тържествата за Септемврийското въстание в сянка. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Автор: Ерика Шаумян

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *