Нови обвинения срещу задържания украински магнат Игор Коломойски

3

Н а задържания украински бизнес магнат Игор Коломойски, който вече е обвинен в измама, бе връчено уведомление за трета група обвинения, съобщи вчера висш украински служител, цитиран от Ройтерс.

Арестуваха един от най-влиятелните олигарси в Украйна

Серхий Лешченко, бивш разследващ журналист и депутат, който сега е съветник в канцеларията на президента Володимир Зеленски, заяви в „Телеграм“, че Коломойски е бил уведомен за обвиненията в ареста.

Лешченко каза, че новите обвинения са резултат от разследване на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. Те включват фалшифициране на документи, незаконно придобиване на собственост от организирана група и придобиване на собственост при съмнителни обстоятелства. Бюрото за икономическа сигурност за момента не е коментарало въпроса.

Politico: Какво се случва с украинските олигарси

Според разследващите Коломойски стои зад план за кражба на средства от „ПриватБанк“, бивша негова собственост, като създава впечатление, че депозира средства в централния офис на банката.

Той заяви, че се предполага, че Коломойски е фалшифицирал депозити от близо 24 милиона долара. „ПриватБанк“ беше национализирана през 2016 г. като част от прочистването на банковата система.

Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, отрича да е извършил закононарушение. Този месец за първи път му беше връчено уведомление, че е заподозрян в измама и пране на пари и беше наредено да бъде задържан под стража до края на октомври. Беше му предложена възможността да плати гаранция, но неговият адвокат заяви, че клиентът му ще обжалва и няма да внесе гаранция.

Преди дни Националното бюро за борба с корупцията на Украйна (НАБУ) идентифицира Коломойски като един от шестима души, заподозрени в присвояването на 9,2 милиарда гривни (250 млн. долара) от „ПриватБанк“.

Новите обвинения се огласяват в момент, когато президентът Зеленски се опитва да изкорени корупцията и да ограничи влиянието на бизнес магнати, за да направи по-убедителна кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

Коломойски е сред магнатите, натрупали състоянието си след разпадането на Съветския съюз и придобили политическа власт при крехката демокрация в Украйна. Той е подложен на санкции от страна на САЩ, но беше поддръжник на Зеленски и подкрепи избирането му през 2019 г., припомня Ройтерс.

Източник: vesti.bg