Нови електробуси в градския транспорт в Пловдив, ако се отворят плащанията по ПВУ

Нови електромобили се очаква да тръгнат по улиците на Пловдив след като бъдат отворени новите европрограми. От общинското предприятие „Екобус“, което беше създадено точно с тази цел преди няколко месеца, вече тестват возила от различни производители, които покриват най-високите стандарти за екологичност.

Лошата организация на градския транспорт в Пловдив заради множеството ремонти в почти всички квартали на града, отказват все повече хора да използват обществената услуга. Пловдивчани са принудени да се качват на личните си автомобили, защото друга алтернатива не им се предлага.

С решение на общинския съвет беше гласувано да бъде пусната нова автобусна линия, по която ще се движат само електробуси. Планирана е и втора такава.

„Със създаването на двете линии „Екобус“ влиза като равнопоставен играч с частните дружества, през 2026 година изтича един от договорите. Тогава може общината да възложи тези линии на собствения си оператор“, смята Тодор Чонов – зам.-кмет на Пловдив.

По новите линии ще се движат само електрически автобуси, които ще са от най-ново поколение, дълги по 12 метра и с достатъчно места за пътуващите.

„Автобусът е оборудван с най-голяма батерия, която осигурава да 480 км пробег при идеални условия. Снабден е с рампа за трудноподвижни лица, напълно климатизиран“, казва Николай Живков – представител на фирма производител.

Дали обаче новите линии ще редуцират трафика в Пловдив, който се слави като един от градовете с най-мръсен въздух, няма гаранции.

Пред реализацията на общинските планове има и една голяма неизвестна. Те ще бъдат осъществени едва тогава, когато бъде възможно кандидатстването по европейските програми или когато България получи следващотото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Мариела Хубинова/Стоян Атанасов

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *