Николай Василковски за грешната причина да станеш журналист

0

К аним ви зад кадър на специалното събитие на Edna.bg „Напиши ми Edna…история“, посветено на жените в журналистиката. 

След като вече ви срещнахме зад кулисите с всяка една от участничките в него, е време да ви представим и лицето, което влезе в ролята на водещ – журналистът Николай Василковски, който освен че ни запознава с метеорологичната прогноза, умее да посреща и отразява природни бедствия, а афинитетът му към света на технологиите, науката и околната среда му носи и множество награди. 

Източник: Edna.bg

Прочетете в следващите редове какво разказа той ексклузивно пред Edna.bg за и се потопете в атмосферата на събитието с кадрите от видеото по-горе!

„Познавам тези хора, чиито истории чухме. И наистина са дами, на които аз се възхищавам“, споделя Николай Василковски за участничките в събитието на Edna.bg „Напиши ми Edna…история“. „На тяхната упоритост, на всичко, което са направили, но най-вече на факта, че техните репортажи всъщност са променили нашия живот.“

Журналистът на NOVA държи писането му „да има някакъв ефект“ върху нечий живот – било то за опазване на природата, събиране на средства за лечение или построяване на къща за човек, изгубил своя дом, както вече се е случвало в работата на Василковски.

„Винаги трябва да помнят откъде са тръгнали, да не забравят хората, които са им помогнали по пътя нагоре“, би посъветвал той младите хора, които искат да се занимават професионално с журналистика, и отбелязва: „Аз винаги съм бил горд, че съм от едно малко градче, наречено Троян, в полите на Троянския Балкан.“

Източник: Edna.bg

Неговата препоръка е „да не се самозабравят“ и да неизменно да подхождат от човешка гледна точка при отразяване на събитие.

„Винаги трябва да има ефект от нашата работа“, смята още Ники Василковски. Според него главната мотивация на един журналист трябва да бъде помощта, която може да се окаже на обществото, и „да се запазим като хора“.

„Много хора тръгват по пътя на журналистиката, изхождайки от това, че ще ги дават по телевизора. Това е най-малката частичка от онова, което трябва да те мотивира в тази работа“, смята той.

За свои любими дума в българския език той посочва „помощ“ и „подкрепа“.

Използването на чуждици е нещо, което той признава, че се старае да намали в своя речник. „Трябва да се учим и да оценяваме българския език. Има българска дума за всичко – един от най-богатите езици.“

Източник: vesti.bg