Нетаняху уволни министъра на отбраната Галант

2

И зраелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни днес министъра на отбраната Йоав Галант, ден след като той призова за спиране на спорните съдебни реформи на правителството, предаде АФП.

В деня, в който 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу реформите, Галант – който беше твърд съюзник на Нетаняху заяви, че „трябва да спрем законодателния процес“ за един месец с оглед на неговото разделение.

Стотици хиляди на протест в Израел

Плановете за предоставяне на по-голям контрол на политиците и за намаляване на ролята на Върховния съд бяха поставени под въпрос от основните съюзници на Израел, включително от Съединените щати, като същевременно редовно предизвикват протести в Израел.

„Нарастващият социален разрив си проправи път в (армията) и агенциите за сигурност. Това е ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на Израел“, заяви Галант, който е член на дясната партия „Ликуд“ на самия Нетаняху.

„Аз съм привърженик на ценностите на Ликуд… и поставянето на държавата Израел над всичко… но големите промени на национално ниво трябва да бъдат направени чрез обсъждания и диалог“, каза той.

Днес Нетаняху реши да „уволни министъра на отбраната Йоав Галант“, се казва в кратко изявление на кабинета на премиера.

Лидерът на опозицията Лапид приветства коментарите на Галант като „смела и жизненоважна стъпка за сигурността на Израел“.

Галант призова за спиране на работата преди законодателите да гласуват през следващата седмица по централна част от предложенията на правителството, която ще промени начина на назначаване на съдиите.

Двама други депутати от „Ликуд“ изразиха подкрепата си за Галант в Туитър, което повдигна въпроса дали правителството ще може да разчита на мнозинство, ако пристъпи към гласуване.

Галант е първата жертва, но други високопоставени служители също изразиха резерви.

По-рано този месец президентът Исаак Херцог, който заема предимно церемониална роля, изрази загриженост от задълбочаващия се разрив в обществото и представи предложение за компромис, което правителството отхвърли.

„Всеки, който смята, че истинска гражданска война, с човешки жертви е граница, която никога не бихме могли да достигнем, няма представа за какво говори“, предупреди Херцог.

Нетаняху е подсъдим по обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие, които той отрича.

Главният прокурор Гали Бахарав-Миара заяви, че телевизионното обръщение на министър-председателя „и всички намеси от Ваша страна в процеса“ на приемане на съдебните реформи „са незаконни“.

Премиерът трябва да „избягва всякакво участие в промените в съдебната система и особено в процеса на номиниране на съдии, тъй като това Ви поставя в ситуация на конфликт на интереси“, твърди Бахарав-Миара в отворено писмо, публикувано от министерството на правосъдието.

В обръщението си министър-председателят обеща „отговорно да придвижи напред“ реформите и да „сложи край на разкола, който те предизвикаха сред нацията“.

Противниците виждат в проекта за реформи заплаха за израелската демокрация, но правителството твърди, че промените са необходими, за да се възстанови балансът на правомощията между законодателите и съдебната власт.

Източник: vesti.bg