Независима лаборатория: Морето е чисто

0

М ениджърът на Южния плаж в Слънчев бряг, Кирил Спасов заяви, че морската вода в най-големия ни курорт е кристално чиста, а появилата се информация за евентуално замърсяване заради взривения язовир „Нова Каховка” в Украйна са спекулации от конкурентни пазари, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Спасов се позова на протоколите от последните резултати на Южния плаж в Слънчев бряг за месец юни, които безспорно доказват това. От Международната организация „Син флаг” са поръчали изследване на водите от независима лаборатория, което категорично показва, че морето е чисто.

МОСВ с последни данни за замърсяването на българската акватория

„Морската вода е кристално чиста и няма никакви поводи дори и за най-малка тревога. Това се отнася за цялото българско Черноморие. Двайсет и една плажни ивици и едно яхтено пристанище получиха приза „Син флаг“ тази година и ние следим стриктно тези плажове, включително и за чистотата на водата“, обяви Станимир Георгиев, председател на движението за България.

Сертифицираните по Международната програма плажове са подложени на сериозен мониторинг през целия туристически сезон, обясни Георгиев. На всеки две седмици независима сертифицирана лаборатория взема проби от морската вода с официални протоколи и ги изследва, а след това предоставя данните от изследванията на „Синия флаг“, откъдето гарантират, че показателите на морската вода са отлични.

„Дори и визуално водата изглежда по-чиста от всякога, а резултатите го потвърждават. Ние сме независима организация, лабораторията, която прави изследванията е независима и с утвърдено име. Всякакви други твърдения, различни от фактите считам за зловредно разпространяване на невярна информация. Стоя зад думите си и го казвам като представител на независима международна организация, която е всепризната“, заяви Станимир Георгиев.

Според тях, изследванията от пробите на морската вода, извършени от независимата лаборатория на „Лемна Екоинвест – България“ АД показват 59 единици чревни ентерококи от 100 допустими и 46 единици ешерихия коли от 250 допустими.

Концесионерът на плажа е категоричен, че злонамерената кампания е повлияла на резервациите за сезона. Все още има хотели в Слънчев бряг, които в разгара на сезона нямат добра запълняемост.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *