"На тази война трябва да се сложи край"

28

Р уският президент Владимир Путин заяви пред африкански лидери, че Москва приветства уравновесения им подход към конфликта в Украйна, и добави, че Русия е отворена за обсъждания, предаде Ройтерс.

„Отворени сме за конструктивен диалог с всички, които искат мир, основан на принципите на справедливостта и отчитането на легитимните интереси на страните (в конфликта)“, каза той.

Държавни и правителствени ръководители от Южна Африка, Сенегал, Египет, Замбия, Уганда, Република Конго и Коморските острови се срещнаха с Путин в построения през 18 в. Константиновски дворец в Санкт Петербург.

Обективен поглед върху офанзивата на Украйна

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса, който е на посещение в Русия в рамките на делегация, търсеща мир, заяви пред руския си колега Владимир Путин, че конфликтът в Украйна трябва да спре, предаде АФП.

„На тази война трябва да се сложи край. Тя трябва да бъде уредена чрез преговори и с дипломатически средства“, каза Рамафоса.

Той добави, че неговата делегация, състояща се от седем африкански лидери, „идва с много ясно послание: че тази война трябва да бъде прекратена“.

„Конфликтът оказва отрицателно въздействие върху африканския континент, а всъщност и върху много други страни по света“, заяви Рамафоса преди официалните разговори.

Байдън не планира да опрости присъединяването на Украйна към НАТО

„Дойдохме, за да ви изслушаме и чрез вас да чуем гласа на руския народ“, допълни президентът на Коморските острови Азали Асумани, който в момента оглавява Африканския съюз.

„Искаме да ви насърчим да започнете преговори с Украйна“, допълни той.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса пристигна в Русия по-рано днес като част от мисия на седем африкански лидери, целяща постигането на мир между Москва и Киев.

Двама души бяха убити при руско ракетно нападение

„Посещението в руската столица идва след конструктивни дискусии с президента Володимир Зеленски“, съобщиха по-рано от канцеларията на президентството.

Африканската делегация първоначално посети Украйна и столицата Киев, като украинският президент Володимир Зеленски отхвърли потенцилни мирни преговори с Русия, ако Кремъл продължи да действа по същия начин.

Африка е разделена по отношение на отговора си на конфликта, като някои от държавите застанаха на страната на Украйна, докато други останаха неутрални или се ориентираха към Москва.

По темата

Източник: vesti.bg