На първо четене: НС прие промените в Закона за енергията от възобновяеми източници

0

П арламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници със 142 гласа „за“, 46 „против“ и петима „въздържал се“. Срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 28 дни, решиха още депутатите.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов дойде в пленарната зала, след като по настояване на „БСП за България“ парламентът прие министър или заместник-министър на енергетиката да се яви в Народното събрание (НС) за дебата по законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет.  

С измененията се транспонира Директива (ЕС) 2018/2001 за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и постигане най-малко на 27.09 на сто дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия през 2030 г. и постигането на поне 32-процентен дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия в ЕС. Предвижда се разработване на План за определяне на зони за изграждане на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници, в които се предвижда ускорен процес на издаване на всички необходими административни разрешения. Осигурява се изпълнение на реформи по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Изпълняват се препоръки на Европейската комисия в областта на държавните помощи и свързани с одобрена схема за подпомагане производството на електрическа енергия от възобновяеми източници и нотифицирана схема за промяна в схемата за подпомагане на производството от ВЕИ в България.

България и Гърция с ново сътрудничество в областта на ядрената енергетика

Министър Христов обясни, че целта на измененията е ускоряване на внедряването на ВЕИ. Целта е да се опрости издаването на разрешителни, да се насърчи изграждането на ВЕИ, да стане процесът по-бърз, по-лесен и по-икономически изгоден, така че този сектор в България да се развие и да постигнем националните и общоевропейски цели, отбеляза той. По думите му, този закон е важен за страната в много аспекти – за по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по ПВУ. Вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартния процес за приемане и доработване на закона, като НС има правото да направи всякакви промени между първо и второ четене, отбеляза енергийният министър.  

Георги Свиленски („БСП за България“) коментира, че министър Христов е трябвало да започне с извинение към народните представители, които се опитал да заблуди, че е в командировка. Тук трябва да внасяте качествени закони, посочи той. Сега ще трябва да се поправя, ще удължаваме срокове, ще вършим Вашата работа, обърна се Свиленски към енергийния министър. „Върнете поне заплатата, която сте получавали за тези десет месеца, защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители“, призова той.

„Законодателният орган в страната е Народното събрание, така че крайно време е да започнете и вие да работите“, отговори му Росен Христов. Той отбеляза, че за повече от месец работа няма редовно правителство и приети закони. „Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът“, допълни Христов. Енергийният министър посочи, че са извървели целия процес по разработката на закона, включително и обществено обсъждане. Той допълни, че са получили около 100 страници коментари, които са анализирани и отразени до голяма степен, а новите становища са получени след внасянето на законопроекта в Комисията по енергетика в НС.

На първо четене: Приеха промени в Закона за мерките срещу пране на пари

Не знам как се определя качеството на един закон, особено от хора, които не са занимавали през живота си с енергетика, коментира още Росен Христов. По думите му, некадърността не е качество, което може да се припише на документ. Този закон влияе на много сектори и не е толкова лесно да бъде изработен и приет, така че всички страни да са напълно доволни, със сигурност ще трябва да се направят компромиси, допълни министърът.

Моят опит в енергетиката е единствено да си плащам сметките за ток, отговори Георги Свиленски, но посочи, че на 50 страници законопроект има 100 страници препоръки и отбеляза изразеното мнение от депутати с опит в Комисията по енергетика.  

В началото на дискусията Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че в енергийната комисия са се обединили около това, че този законопроект има много недостатъци. Затова са и отрицателните становища от почти всички заинтересовани лица, допълни той. За съжаление, имаме два варианта – единият е да го върнем на МС, а другият е да го пуснем и да го пренапишем, посочи Добрев. Той обаче добави, че ако отхвърлят този законопроект днес, не се знае кога ще бъде преработен от Министерството на енергетиката (МЕ) и внесен отново.   

„Шарлатани и шпиони“, „фашистка пропаганда“: Скандал между ПП-ДБ и „Възраждане“ в НС

Венко Сабрутев от ПП-ДБ коментира, че сега енергийната комисия ще трябва със заинтересованите лица да изчисти всички тези нередности, които МЕ десет месеца, повече от редовно правителство, не е успяло да изчисти. Той обясни, че става въпрос за директива, която е била разписана през 2018 г. и е трябвало да бъде транспонирана през 2021 г. Законопроектът обхваща ключови енергийни реформи като енергийните общности, той не е идеален, трябва да се коригира, което ще бъде направено между първо и второ четене, заяви още депутатът. 

Искра Михайлова от „Възраждане“ изрази съмнения, че са взети предвид всички интереси в този законопроект. Но сме сигурни, че някои и нечии интереси са взети предвид, коментира тя. Михайлова посочи, че под претекста да се опростят процедури, на практика „се развързват ръцете“ за действия със съмнителна обществена полза. Става въпрос държавни или общински имоти да се отдават без търг или конкурс за изграждане на ВЕИ, посочи Михайлова. Тя призова народните представители да не подкрепят законопроекта и заяви, че от „Възраждане“ ще гласуват против. 

Рамадан Аталай от ДПС обясни, че транспонирането на директивата и текстовете от нея не са за лични интереси. От дълги години се опитваме да направим така, че да облекчим условията за построяване на фотоволтаици, чрез които да намалим цената на електроенергията за обществото, посочи той. В момента бъркате проблемите на „Мариците“ с проблема на този законопроект, обърна се Аталай към Михайлова. И призова депутатите да подкрепят на първо четене законопроекта с всички недостатъци, отбелязани от различни институции, за да се избегне санкцията, която се очаква от ЕК.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *