НА МИНУТАТА: Страшна сеч в Столична община

Готви се така чаканата сеч по върховете на шест столични общински дружества – „Център за градска мобилност“, „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“, „Метрополитен“, „Топлофикация – София“, „Софинвест“.

Те до едно се управляват от съвет на директорите с изтекъл мандат и Столичният общински съвет най-после смята да обяви конкурси за смяната им, става ясно от графика на „малкия парламент“ тази седмица.

Но има две различни предложения – местната коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София“ внася решение за обявяване на нови конкурси. А Карлос Контрера (ВМРО) и двама независими общинари – Севделина Петрова и Красимир Гълъбов (доскоро от „Възраждане“) имат друго предложение – настоящите ръководства да се сменят веднага със решение на СОС и след това да се проведат редовни конкурси.

В документ от 112 страници малкото „патриотично“ обединение в СОС представя пълен списък с назначения за всички 6 дружества, заедно с биографиите им. Тримата общинари подчертават, че според наредбите мандатът на членовете на съветите на директорите не спират автоматично с изтичането на 3-годишния срок – те остават на поста, докато не се проведат конкурси за нови.

Реклама

Въпреки това, Контрера и бившите „възрожденци“ смятат, че е нужно да се назначат нови ръководства от СОС без конкурс, до провеждане на такъв. Причината?

„С цел избягване на всякакви съмнения и оспорвания на представителната власт и легитимността на съветите на директорите предлагаме с решение на СОС да бъдат определени тези състави с изричното пояснение, че действат до провеждане на конкурс“, пише в проекта за решение.

Единствено за „Топлофикация – София“ е изтъкнат още един аргумент – че е нужно ново ръководство, което да се справи с текущите финансови проблеми на дружеството.

Кое от двете предложения ще бъде гласувано, е под въпрос – в момента Столичният общински съвет на практика няма управляващо мнозинство. Макар и първи, обединението ПП-ДБ-СС няма достатъчно общинари, за да налагат решенията си. Карлос Контрера в миналото е гласувал често с ГЕРБ-СДС в СОС, дори след като коалицията на „Обединените патриоти“ в общинския съвет се разпадна.

Източник: Narod.bg