НА ЖИВО: Изявление на избраната за еврокомисар Илиана Иванова

На пленарната сесия на парламента в Страсбург Европейският парламент одобри окончателно българския еврокомисар Илиана Иванова.

След гласуването тя говори пред медиите.

Гледайте на живо тук или на страницата на „По света и у нас“ във Фейсбук:

ЕП одобри Илиана Иванова като еврокомисар

Иванова вече беше одобрена от председателя на институцията Роберта Мецола и от лидерите на политическите групи, след беше изслушана от две парламентарни комисии миналата седмица.

Илиана Иванова получи положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат. Българката ще поеме ресора иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт и ще бъде комисар до края на мандата на тази Европейска комисия догодина.

Ръководството на ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар

Досега Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това – евродепутат от ГЕРБ. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през месец май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg