НА ЖИВО: Денков и Габриел разговаряха със Светлана Тихановская

„Беларус е пример как във високоразвита европейска държава може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една диктатура, която не позволява развитието на опозиционно демократично движение в държавата“, заяви премиерът Николай Денков след среща с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская в Министерския съвет.

По-късно през деня Тихановская ще бъде изслушана в Комисията по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и Еврозоната, където тя ще говори за съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в страната.

Изявления след срещата гледайте на живо тук или на страницата на „По света и у нас“ във Фейсбук:

По-рано днес председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря с лидера на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановская. Той я увери, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната.

Росен Желязков разговаря с лидера на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановская

Свeтлана Тихановская подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус.

„Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения. Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество“, обърна се Тихановская към председателя на Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg