НАТО: Путин се готви за още война

7

Г енералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Владимир Путин се „готви за още война“ в отговор на обръщението на руския президент към нацията във вторник.

Столтенберг отбеляза също, че алиансът е „все по-загрижен“, че Китай планира подкрепа за Русия, предава Си Ен Ен.

Русия спира участието си в „Нов СТАРТ” за контрол на ядрените оръжия

„Президентът Путин е този, който започна тази имперска завоевателна война. Путин е този, който продължава да ескалира по този начин“, заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел във вторник заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба и върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

„Една година, откакто започна инвазията, не виждаме признаци, че президентът Путин се готви за мир. Напротив, както той изясни днес, той се готви за още война. Русия започва нови офанзиви, мобилизира повече войски и достига до Северна Корея и Иран“, поясни Столтенберг.

Година след руската инвазия в Украйна: Защо Китай плаши света сега

„Също така сме все по-загрижени, че Китай може да планира смъртоносна подкрепа за войната на Русия,“ подчерта Столтенберг.

Той приветства „скорошните съобщения на съюзниците за нови танкове, тежко въоръжение и обучение на украинските войски“, заявявайки, че е „спешно да се изпълнят всички тези обещания“.

„Трябва да дадем на Украйна това, от което се нуждае, за да спечели и да надделее като суверенна независима нация в Европа“, добави Столтенберг.

„Ключовите оръжия трябва да достигнат Украйна, преди Русия да успее да си върне инициативата“, предупреди Столтенберг.

„По украинска молба ние се съгласихме НАТО да помогне на Украйна да разработи система за обществени поръчки, която е ефективна, прозрачна и отговорна. Също се съгласихме днес да свикаме среща на експерти от НАТО, ЕС и Украйна, за да видим какво повече можем да направим заедно, за да гарантираме, че Украйна разполага с оръжията, от които се нуждае“, поясни Столтенберг.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *