НАСА с нов експеримент: Затвори доброволци в симулация на Марс за една година

1

Ч етирима доброволци вече са затворени във вътрешността на симулационния хабитат на Марс заради нов експеримент на НАСА. Ако всичко върви по план, те ще излязат след една година.

Мисията на НАСА „Crew Health and Performance Exploration Analog“ (CHAPEA) е първата от трите планирани симулации на живот на повърхността на Марс. Екипажът – включващ микробиолог и лекар – ще поеме астронавтските роли на бордови инженер, медицински офицер, научен офицер и командир, докато пребивава в своето 3D принтирано жилище с площ 158 кв. м. (1700 кв. м.) Mars Dune Alpha.

Освен психологическото натоварване от едногодишното отсъствие от близките, екипажът ще се изправи и пред други предизвикателства, поставени от наблюдаващите ги изследователи. CHAPEA ще симулира условията, с които биха се сблъскали екипажите на мисия на Марс, включително ограничени ресурси и закъснения в комуникацията с продължителност между 5 и 20 минути. Те ще се сблъскат и със симулирана повреда на оборудването и други „стресови фактори на околната среда“, според НАСА. Екипажът ще извършва дейности като симулиране на разходки извън хабитата на Марс и други научни изследвания.

„Аналогът е от решаващо значение за тестването на решения за посрещане на сложните нужди на живота на марсианската повърхност“, казва Грейс Дъглас, водещ учен за изследователските дейности на НАСА в областта на усъвършенстваните хранителни технологии в космическия център „Джонсън“ на НАСА в Хюстън, в прессъобщение от 2021 г. „Симулациите на Земята ще ни помогнат да разберем и да противодействаме на физическите и психическите предизвикателства, с които ще се сблъскат астронавтите, преди да заминат.“

Предишни опити за симулиране на дългосрочен живот на друга планета са правени със смесени резултати. Симулациите, проведени в рамките на проектите Scientific International Research In Unique Terrestrial Station (проект SIRIUS) и Mars-500, установиха, че екипажите започват да живеят по-автономно с увеличаване на закъсненията в комуникацията. Макар и положителни в смисъл, че всеки екипаж на Марс ще трябва да изпълнява задълженията си сам, съществуват опасения за възможни прекъсвания на връзката между астронавтите на повърхността и контрола на мисията на Земята.

„Негативната страна е, че контролът на мисията губи възможността да разбере нуждите и проблемите на екипажа“, казва пред CNET Дмитрий Швед от Руската академия на науките и Московския авиационен институт, „което съответно затруднява способността на контрола на мисията да оказва подкрепа“.

При далеч по-катастрофална симулация на живот в „самостоятелна“ биосфера участниците се сблъскаха с реални проблеми, свързани с липсата на достатъчно храна, а запасите от кислород се понижиха.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *