Напрежението с Русия расте, Германия: Ще защитим Полша

129

Г ермания обеща да подкрепи своя съюзник в НАТО Полша, ако последната бъде нападната.

„Всички сме заедно, винаги в най-тясна координация, не само когато се срещаме физически на ниво министри на отбраната, но и иначе. Там, където нашите полски приятели имат нужда от подкрепа, ако дойде най-лошото, те ще я получат“, заяви на пресконференция в Прага германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от Си Ен Ен.

Путин заплаши: Русия ще защити Беларус с всички средства

Напрежението расте след като бойци от руската наемническа групировка „Вагнер“ пристигнаха в Беларус и бяха заснети да тренират близо до полската граница.

В сряда беше публикувано видео, в което шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин поздравява бойците си в Беларус. Той трябваше да напусне Русия след неуспешния му опит за въоръжен метеж, извършен в края на юни.

Полша мести войски заради заплаха от „Вагнер“

Министерството на отбраната на Беларус обяви в четвъртък, че беларуската армия ще проведе съвместни учения с „Вагнер“ близо до полската граница.

Полската национална информационна агенция PAP съобщи в петък, че Полша ще предислоцира свои военни части от западната част на страната в източната, граничеща с Беларус.

Ръководителят на полската комисия по сигурността Збигнев Хофман посочи, че решението е взето от министъра на националната отбрана Мариуш Блашчак, след анализ на „възможните заплахи, създадени от присъствието на групата „Вагнер“ в Беларус“.

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще защити Беларус в случай на нападение от Полша, и обвини поляците, че „мечтаят и за беларуски земи“, и искат да „откъснат“ части от Украйна.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *