Намушкаха с нож служител на израелското посолство в Китай

7

С лужител на израелското посолство в Пекин е бил нападнат, съобщиха от Министерството на външните работи на Израел.

Видеозапис, геолокализиран от АФП, показва как мъжът е намушкан с нож на улица в китайската столица.

„Израелски служител на израелското посолство в Пекин беше нападнат днес“, се казва в изявление на външното министерство, като се добавя, че нападението не е извършено в комплекса на посолството.

„Служителят се лекува в болница и е в стабилно състояние. Мотивът за нападението се проучва“, се казва в изявлението.

Посланикът на САЩ в Китай Никълъс Бърнс заяви, че е „шокиран“ от нападението, като предложи „пълната си подкрепа“ на израелското посолство и общността в Китай.

„Шокирани сме от днешното нападение срещу израелски дипломат в Пекин“, заяви Бърнс в публикация в социалната медийна платформа X, като добави, че е разговарял с посланика на Израел в Китай Ирит Бен-Абба.

Видеозаписът, публикуван в социалните медии и геолокиран от АФП в район на около километър и половина от посолството, показва как мъж с нож намушква многократно друг мъж, като по паважа се вижда кръв.

По-късно се вижда как мъжът с ножа напуска мястото с оръжие в ръка.

В друго видео от същото място се вижда как служители по сигурността разпитват хора и провеждат телефонни разговори.

След това един мъж се втурва с велосипед към мястото, където седи обляната в кръв жертва, и вика „Бърза помощ!“ на зрителите.

Вижда се как жертвата е отнесена от няколко други лица, вероятно за медицинска помощ, до автомобил извън кадър.

По време на видеото се чува как полицай казва, че е от полицейския участък в Синюанли.

Човек, който отговаря на телефона в този участък, казва пред АФП, че „не е наясно“ с подробностите по случая и препраща журналиста към по-висшестоящите органи.

Журналист на АФП, който е бил на мястото, където е станало намушкването с нож, казва, че там е имало осем полицаи в цивилни дрехи.

Трима собственици на магазини, намиращи се непосредствено пред мястото на нападението, заявиха, че не са видели нищо да се случва.

Нападението с нож идва, след като при изненадващата си атака в събота въоръжените лица на „Хамас“ убиха над 1200 души в Израел, предимно цивилни, и взеха около 150 заложници.

Източник: vesti.bg