Намесата на Русия в Сърбия е по наръчника на КГБ

10

„Хулиганите, предизвикали безредици на снощния протест пред Общината в града, са свързани с властта“, обяви докладчикът на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон, коментирайки вчерашните размирици при иначе мирна демонстрация на опозицията в сръбската столица Белград.

При тях, според сръбските власти, са пострадали 8 полицейски служители, двама от които тежко, а силите на реда са изчакали три часа, преди да реагират на провокациите.

Протестиращи блокираха Белград, Русия реагира

Според Виола фон Крамон „това би се вписало в руската намеса.“

Тя припомни т. нар. „титушки“ – руски агенти в Украйна, които подкрепяха украинските служби за сигурност по време на управлението на Виктор Янукович, често представяйки се за улични или футболни хулигани, създавайки провокации и поводи за насилие и арести на проевропейските, а по-късно и антиправителствени политически митинги в Киев по време на т. нар. „Евромайдан“ през 2014 г.

Протести и изборни нарушения в Сърбия

„Това също би се вписало в руската намеса. „Титушките“ приписваха насилието на протестиращите. Агенти провокатори. Класически наръчник на КГБ. Сега би било важно да се запази мирът от всички страни и да не се разпалва допълнително насилие“, заяви Виола фон Крамон.

Източник: vesti.bg