Най-големият военен кораб в света пристигна в Норвегия

0

Н ай-големият военен кораб в историята, американският самолетоносач „Джералд Форд“, пристигна в Норвегия на посещение, порицано от съседна Русия, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Корабът с водоизместимост над 100 000 тона и ядрени двигатели влезе сутринта във фиорда на Осло заедно с ескорта си. Очаква се американските плавателни съдове да се включат в неколкодневни военни учения, които според местни медии ще се проведат в Арктика.

Посещението, което идва на фона на напрежението между Запада и Русия заради войната в Украйна, беше разкритикувана от руското посолство.

„На север няма въпроси, които да изискват военно решение, нито пък има въпроси, по които има нужда от външна намеса“, каза говорителят на дипломатическото представителство Тимур Щеканов. „Като се има предвид, че в Осло е прието, че Русия не представлява пряка военна заплаха за Норвегия, подобни прояви на сила изглеждат нелогични и предубедени“, добави той.

Норвегия, която е член на НАТО, има обща граница с Русия по суша и в Баренцово море.

Американският самолетоносач с дължина над 335 метра е способен да превозва до 90 самолета и хеликоптера. Очаква се той да остане в норвежката столица няколко дни.

Източник: vesti.bg