МОСВ с нови данни за замърсяването на Черно море

0

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

От ведомството посочват, че прогнозата за северозападната част на Черно море се запазва благоприятна до 19 юли и допълват, че потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България, казват още от министерството. Според данните няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Министерството на околната среда и водите осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона и сателитното наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория – Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

МОСВ с последни данни за българската акватория на Черно море

От ведомството посочват, че са в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

По темата

Източник: vesti.bg