Молдова прие румънския за свой официален език

2

П арламентът на Молдова гласува днес закон, съгласно който изразът „молдовски език“ ще бъде заменен с израза „румънски език“ в цялото законодателство на Република Молдова, предаде агенция Молдпрес. Стъпката има за цел да разреши разгорещения спор за това дали езикът, който се говори в страната, е „молдовски“ или „румънски“, отбелязва Асошиейтед прес.

Молдовската полиция разби „ръководена от Москва“ група, опитваща се да дестабилизира…

Законът е приет съгласно решение на Конституционния съд от 2013 г., посочва Молдпрес. Против законопроекта бе проруската комунистическа партия, отбелязва АП. Управляващата Партия на действието и солидарността внесе този законопроект, за да приведе законодателството в съответствие с решението на Конституционния съд, съгласно което декларацията за независимост на Молдова, определяща румънския език за официален език на страната, има по-голяма правна тежест от конституцията.

Премиерът на Молдова разкри, че Русия е безсилна

„Приемането на посочения закон има дълбоко символично значение, тъй като възстановява научната истина за наименованието на официалния език на Република Молдова и потвърждава статута на румънския език като официален език на Република Молдова.

Законът също така потвърждава езиковата, историческата и културната общност между Румъния и Република Молдова“, посочва министерството на външните работи на Румъния.

Според румънското МВнР приемането на този закон „демонстрира зрелостта на молдовското общество и придържането му към ценностната сфера, на която се основава Европейският съюз“.

Източник: vesti.bg