Митрофанова: Българските политици изпълняват поръчка на Запада

17

О тношенията между България и Русия са на най-ниското равнище за целия постсоциалистически период, заяви в интервю за ТАСС руският посланик в София Елеонора Митрофанова.

„Днес нивото на нашите двустранни отношения е най-ниското за целия постсоциалистически период. Официалните контакти са чисто ситуативни, българските колеги звънят, ако им е нужно нещо, а нашите най-често ги игнорират. Няма даже обмен на мнения по текущите въпроси на международния дневен ред. Голям брой политици и медии се опитват да свържат всичко негативно, което се случва в България, с Русия, като обясняват възникващите проблеми със „силното руско влияние“, а в криминалните случаи търсят „руска следа“. Всичко това обаче са измислици, стремеж да бъде наложен на българските граждани един крайно негативен образ на Русия. Струва ми се, че това все още не е постигнато, социологическите проучвания показват, че 65% от гражданите се отнасят положително към нашата страна. Най-силната ваксина срещу негативното отношение е нашата обща история – тя все още действа, но времето ще покаже дали тя ще продължи да действа със смяната на поколенията“, каза Митрофанова.

ПП-ДБ: Митрофанова да бъде извикана в МВнР

„Българските политици изпълняват поръчка на Запада, като се опитват да пренапишат историята и да отменят всичко, свързано с Русия“, изтъкна руският посланик.

По нейни думи в София се опитват да преразгледат събитията от Руско-турската война от 1877-1878 г., след която България се връща на политическата карта на света, като отменят статута на национален празник на Деня на освобождението на страна от османско иго, който се отбелязва на 3 март.

Социалисти и „Възраждане“ на прием в руското посолство

В интервюто за ТАСС Митрофанова коментира и плановете за демонтаж на паметника на Съветската армия в София.

„Българските политици, които се стремят към разрушаване на паметниците на съветските воини, искат да нанесат на Русия душевна травма и да пренапишат историята“, смята Митрофанова.

Руският посланик отбеляза, че този паметник изразява „признателността на българския народ към руските воини, освободили Европа от фашизма“ и че опитите за демонтажа му говорят за желание да бъде пренаписана историята:

„Ако говорим за политическото измерение на този въпрос, то това е акт, който представлява пренаписване на историята. Стремежът да се махне от историята всичко, свързано с Русия и Съветския съюз, а също така и да ни бъде нанесена сериозна душевна травма“.

Путин награди Митрофанова с орден

Освен политически въпроси, Митрофанова коментира и въпроси, свързани с икономиката.

Във връзка с работата на компанията „Лукойл“ руският посланик каза, че вижда желание на политици да изгонят Русия от сферите на взаимни интереси.

„В това число е и въпросът за бъдещата работа на „Лукойл“ в страната, въпреки че тази тема е много сложна. Делът на „Лукойл“ на пазара на дизел в България е над 70%, в завода работят около 1500 души, още повече българи работят в свързани компании. Това е най-съвременното ефективно структуроопределящо предприятие в България, и сега изпитва определени трудности. Сложно ми е да съдя за истинските намерения на българските власти, но е ясно, че те всячески се опитват да затруднят работата му, макар че това е недалновидно“, коментира Митрофанова и отчете, че направените от 1999 г. насам инвестиции на „Лукойл“ в българската икономика възлизат на 4,5 милиарда долара, като рафинерията в Бургас е най-голямата не само в България, но и на Балканите.

Според Митрофанова към момента няма перспективи за възобновяването на пълноценния туристически обмен между Русия и България.    

„От руска страна няма никакви проблеми с визите – издаваме ги по обичайния ред, предвиден от нашето законодателство. Българските колеги също официално не са въвеждали ограничения. Друг е въпросът, че по силата на логистичните трудности взаимният туристически поток кардинално се съкрати. Миналата година с цел отдих в България са пристигнали около 90 хиляди души, а във времената преди коронавируса броят е бил около 500 хиляди. Мисля, че е невъзможно да има масов поток на туристи без директни полети. Живеем обаче в епоха на неопределеност и на бърза смяна на събития и заради това е трудно да правим прогнози. Разбираме, че България е член на ЕС и НАТО и че тя ще се придържа към позицията на тези политически обединения. В глобален план решаващо ще се окаже развитието на геополитическата ситуация“, заключи Митрофанова.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *