Мистериозен червен кръг се появи в небето над Италия (СНИМКА)

0

О громен ореол от тайнствена червена светлина, сякаш излязла от научнофантастичен филм, проблесна в небето над Италия. Мистериозният диск се появил и изчезнал за секунди, поради което повечето хора са го пропуснали.

Явлението е уловено от фотографа Валтер Биното. Той успял да заснеме сияйния ореол в небето над град Посаньо, северна Италия, на 27-ми март, въпреки че това не е било точното местоположение на феномена. Всъщност, кръгът с диаметър 360 км., се е появил над Централна Италия и Адриатическо море. Заради перспективата, в която е заснет, ореолът изглеждал сякаш е увиснал над града.

Този феномен е познат като ELVE. Това е електрически разряд, който се излъчва нагоре от върха на купесто-дъждовен облак по време на гръмотевична буря, обясняват учените.

„Излъчване на светлина и много нискочестотни смущения, дължащи се на източници на електромагнитни импулси“, дават своето обяснение за феномена и от Spaceweather.

ELVE представлява рядък вид стратосферно или мезосферно смущение, резултат от интензивно наелектризиране при гръмотевична буря. Червените кръгове се получават когато електромагнитните импулси, излъчени от мълния, ударят йоносферата на Земята – йонизираната част от горната атмосфера, простираща се между 80 и 644 км. над земята.

Заради краткотрайния им характер, тези тайнствени ореоли са „видими“ само за обикалящите около Земята сателити. Това е и причината да са открити едва през 1990 г., благодарение на камерите прикрепени върху космическите совалки на НАСА. Според Spaceweather, снимката на Биното е най-добрата на феномена, направена от Земята.

Биното смята, че ELVE се е образувал от електромагнитни импулси, генерирани от голяма гръмотевична буря край Анкона, град на 280 км. югоизточно от Посаньо.

Обикновено, светкавиците не излъчват електромагнитни импулси, защото нямат достатъчно електрически заряд. Но по време на тази буря се е появила необикновено мощна светкавица, 10 пъти по-силна от обикновените, която произвела електрическа ударна вълна, а тя ударила йоносферата, казват от Spaceweather. Когато електроните от електромагнитните импулси се ударили в йоносферата, заредените частици намагнетизирали азотните атоми, което придало червения отблясък на кръга.

Биното е заснел стотици ELVE и подобни на тях преходни светлинни явления, откакто започнал да ги снима през 2019 г., но това е едно от най-големите, които е виждал.

По темата

Източник: vesti.bg