Министър Радев: Започнахме процедура за блок 8 на АЕЦ „Козлодуй”

22

„Вече започнахме процедурата по оценка на въздействие върху околната среда и за блок 8 на АЕЦ „Козлодуй”.

Това каза министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му целта е към 2034 г. България да има присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности от блок 7 на централата, както и около 2-3 години по-късно да има и работещ блок 8.

АЯР даде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение за съхраняване на ядрено гориво от „Уестингхаус“

„Разполагаме с площадка и инфраструктура, но планираме и допълнително изграждане на инфраструктура за тази площадка 2, така че и тя да е подходяща, а не само за блок номер 7”, каза министър Радев.

Той припомни, че технологията, която е избрана за блоковете 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй”, е AP 1000.

Министърът допълни, че това е продължение на усилията, които се полагат и на междуправителствено ниво между САЩ и България. Министърът информира, че вече има мандат за подписване на междуправителственото споразумение между двете държави. Радев се надява това да стане в рамките на следващия месец.

България ще подпише със САЩ и Франция за 4 ядрени блока

„Всички текстове са съгласувани и уточнени между партньорите”, изтъкна министърът на енергетиката и уточни, че това споразумение не се фокусира само върху избора на ядрения остров и на тази технология, но и позволява по-широко сътрудничество в обмена на знания, опит, информация, развитие на кадри, допълнителни технологии. Освен това ще се развиват и взаимни проекти в частта на преработката и дългосрочното съхранение на високорадиоактивни отпадъци.

„Има и утвърден работен график, по който се работи”, поясни Радев.

Той уточни, че по него в момента България е в процедура на покана на потенциални строители за блок 7 и след това за блок 8. Към тях има определени изисквания. До 2 февруари трябва да са готови първите апликационни форми, за да се направи една кратка листа с квалифицирани строители. След това ще започнат преговори и съответно ще се направи избор на партньор и строител, за да може към юни тази година да се оформи и споразумение за това. То ще бъде съобразено с доставчика на инженерното решение с избраната технология AP 1000. Остава въпросът да се избере и доставчикът на турбинното оборудване.

„Задачата е до лятото на следващата година да се приключи с инженеринг първа фаза и да има възможността да се премине към приемане на окончателно инвестиционно решение. След това ще се възложи и производството на оборудването. Надявам се това са стъпките, които ще направят този процес необратим и осъществим в сроковете, които говорим”, коментира Радев.

Той отбеляза, че заедно с Министерството на транспорта и съобщенията ще започне и процедура по проектиране на железопътна връзка и свързване с атомната централа. Активно се работи и с академичната общност.

Енергийният министър добави, че се работи за решение за отработеното ядрено гориво. Той увери, че всичко по този процес върви по график. С европейски партньори се работи и по програма за алтернативна преработка извън Руската федерация на отработеното гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй”.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *