Медикаменти при депресия? Ето какво трябва да знаете

0

В някакъв момент в бъдещето някои от хората, употребяващи медикаменти за потискане на депресията, може да поискат да спрат приема на лекарствата си – ето защо е важно да знаете за ефектите от спирането на антидепресантите – нещо, което се случва при около 50% от хората, които са приемали лекарства за депресия.

Какво причинява отнемането на антидепресанти?

Антидепресантите повишават нивата на някои невротрансмитери в мозъка, включително серотонин и допамин, наред с други. 

Когато нивата на тези невротрансмитери внезапно спаднат чрез намаляване на дозата на лекарството, това може да доведе до редица симптоми. 

Двата вида антидепресанти, които могат да доведат до абстиненция, са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) и инхибитори на обратното захващане на серотонина и норепинефрина (SNRI).

Не всички антидепресанти обаче причиняват тези проблеми. Според едно проучване SNRI и пароксетинът са свързани с по-висок риск от симптоми на отнемане в сравнение с други популярни антидепресанти.

Как да преборим зимната депресия

Ако сте се договорили с личния си лекар, че ще започнете да намалявате приема на лекарствата си, тогава може да изпитате някои или всички от изброените по-долу симптоми, според NHS. 

1. Грипоподобни симптоми

Може да почувствате треперене, треперене или гадене, докато всичко в организма Ви се балансира.

2. Безсъние и умора

Експерти от Харвардския университет казват, че може да имате проблеми със съня и дори да сънувате необичайни сънища или кошмари.

Една потребителка на TikTok сподели, че независимо колко е спала, все още се е чувствала изморена: „Мозъкът ми се чувства много зле и съм абсолютно изтощена. Спала съм и съм имала пълноценен сън, но просто се чувствам толкова изтощена.“

3. Объркване

Това е много често срещано явление, тъй като тялото ви се адаптира към хормоналните промени.

„Бях много, много объркана“, споделя Сара-Луиза, писателка от Глазгоу. „Не можех да си спомням неща, обърквах се по средата на разговора и се откъсвах от света с часове.“ 

4. Сетивни смущения

Как да преборим есенната депресия

Не е необичайно да станете свръхчувствителни към гледки, миризми и звуци, когато се отказвате от лекарствата си, и разбира се, има прословутите „мозъчни удари“ – усещане, което някои описват като усещане за електрически удар в главата.

„Мозъчните удари бяха на следващо ниво“, казва Матю, който предпочита да не споделя фамилията си. „Моите бяха особено тежки, защото трябваше незабавно да спра лекарствата си заради здравословен проблем в червата и затова симптомите бяха сякаш засилени със 100.“

Ако все пак решите да прекратите приема на лекарства по съвет на лекаря си, не се притеснявайте, ако изпитате някое от горепосочените състояния. Ако все пак го направите, обърнете се към личния си лекар, ако сте обезпокоени.

Материалът е информационен и не замества мнението на специалист. Не спирайте приема на антидепресантите си или не намалявайте дозата им, без да сте говорили първо с вашия лекар.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *