МВФ предупреди за фалита на САЩ

0

М еждународният валутен фонд предупреди за тежки последици, ако САЩ спрат да плащанията по задълженията си заради бързо наближаващия краен срок, в който страната трябва да повиши или преустанови тавана на държавния си дълг, предава БГНЕС.

„Нашата оценка е, че ще има много сериозни последици не само за САЩ, но и за световната икономика, ако настъпи неплатежоспособност по дълга на САЩ“, заяви пред репортери директорът по комуникациите на МВФ Джули Козак, като насърчи всички страни да решат въпроса в спешен порядък.

Кен Грифин: Американският капитализъм се срива пред очите ни

По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с председателя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти в неуспешен опит да се намери обща позиция по въпроса.

Лидерите трябва да се срещнат отново в петък в опит да решат въпроса преди датата „X“, за която Министерството на финансите на САЩ наскоро предупреди, че може да настъпи още на 1 юни.

МВФ предупреди за възможността от по-високи разходи по заемите, по-широка глобална нестабилност и икономически последици в случай на фалит на САЩ.

„През последните няколко години видяхме един свят, който беше засегнат от много сътресения, така че бихме искали да избегнем тези тежки последици“, каза Козак.

Източник: vesti.bg