МВнР: Следим с безпокойство развитията в РС Македония

5

М инистерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Това се посочва в позиция на МВнР. 

Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, припомнят от МВнР. 

„И наградата „Оскар“ за най-страхлив човек получава Стево Пендаровски“

Законът има ретроактивно действие и беше приет с единодушие от управляващи и опозиция в парламента на Северна Македония, след като откриването на клубове на сдруженията „Иван Михайлов” в Битоля и „Цар Борис Трети” в Охрид, чиито регистрации в Централния регистър са по Закона за сдруженията и фондациите от 2010 г., бяха оценени като провокация. 

Сдружението „Иван Михайлов” в Битоля не е реагирало в тримесечния срок, който законът даде, за да бъдат предложени нови имена, а от „Цар Борис Трети” в Охрид изпратиха писмо с искане за допълнителни разяснения, поради което и срокът за съгласуване със закона за него е едномесечен, след получения от Централния регистър отговор.

Източник: vesti.bg