МВнР извика сръбския посланик

0

И звънредният и пълномощен посланик на Сърбия в София, Желко Йович, бе извикан днес в Министерството на външните работи от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, предава БГНЕС.

Поводът бе недопускането на територията на Сърбия на Едвин Сугарев от сръбските гранични власти, както и конфискуването от страна на местните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.

Акция срещу български център в Сърбия

От българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия. От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение. 

Как се стигна до гаврата с българските медици в Сърбия

На 8 ноември – „Деня на Западните покрайнини“ служители на сръбската държавна сигурност нахлуха в офиса на „Културно-информационния център „Босилеград” и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата му.

Източник: vesti.bg