Матева: В събота всички машини трябва да бъдат доставени

5

В събота всички машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции. Предават се и другите книжа и материали, подреждат помещенията от секционните избирателни комисии и се запечатват. Днес са тръгнали машините за страната, а утре сутринта ще тръгнат тези за София и съвсем близо до София. Това обясни в ефира на NOVA говорителят на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК са утвърдили транспортен план, който е изпратен и на МВР, и на „Сиела Норма”.

Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС

Тя отново коментира и доклада на ДАНС, и отмяната на машинното гласуване на първия тур.

„Няколко пъти обявихме с председателя на ЦИК, че в петък на 27 октомври на проведена среща при председателя на Народното събрание в присъствието на вицепремиера Мария Габриел и на шестима членове на Централната избирателна комисия, министърът на електронното управление заяви, че няма да подпише решението за удостоверяване на съответствието. Той потвърди, че след като се запознал с доклада от ДАНС, е извикал заместник-министер, поискал му е писмени обяснения, който е потвърдил изложеното в справката на ДАНС, че е извършил тези действия. И по тази причина той няма да подпише това решение”, каза Матева.

„Въпросът е в това, че този заместник министър, действията, които е извършил на 25 октомври, поставиха под съмнение машинното гласуване”, каза Матева.

„Въпросът е в това, че този заместник министър, действията, които е извършил на 25 октомври, поставиха под съмнение машинното гласуване”, каза Матева.

Машините за гласуване потеглиха към избирателните секции

По думите й в доклада е посочено, че всички действия по проверките и по тестовете на машините са приключили на 24 октомври. И това, което е направил заместник-министърът на 25 октомври, не е описано като част от процедурата, обясни Матева.

Тя коментира и изборните измами.

„Секционните избирателни комисии са длъжностни лица и трябва да носят отговорност за действията си. Виждаме, че вече има образувани производства на много от тези места. Действително на местни избори има твърде много недействителни гласове, би следвало да се извърши анализ на причините за този феномен, защото това е и в 2015, и в 2019”, каза Матева.

Източник: vesti.bg