Мария Габриел: Трябва да направим всичко възможно да няма нови избори

„Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност“. това каза в „Панорама“ вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Аз направих моя ход като върнах изпълнения мандат на президента и дадох шанс преговорите да продължат до последния момент, посочи тя. „По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание“.

По думите й Николай Денков е подал оставка без нейното знание.

„Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време“.

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел.

„Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори

Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя.

Очаквайте подробности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *