Макрон обясни за изтребителите за Украйна

22

Ф ренският президент Еманюел Макрон заяви днес в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, ако тази страна поиска това. Запитан дали би предоставил френски „Мираж 2000“ на Украйна, Макрон предпазливо отвърна, че „нищо не е забранено по принцип“. Но после изброи и критериите на Париж в тази насока, предаде Франс прес.

Ескалация: Изтребители F-16 на Украйна може да даде Полша

„По подразбиране, нищо не е изключено“, каза Макрон и допълни, че засега украинците не са отправили подобно искане. Ако те го направят все пак, то критериите ще са три –  искането да е формулирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на конфликта и да не бъдат от естество за поразяване на руска територия, а да помогнат на усилията на Украйна да оказва съпротива срещу Русия и освен това да не бъдат отслабени способностите на френската армия.

Макрон допълни, че в светлината на тези три критерия страната продължава да разглежда случай по случай доставките на предоставяното военно оборудване. Същите критерии Париж поставя и относно евентуално изпращане на танкове „Льоклер“.

Макрон съобщи още, че утре в Париж на посещение ще бъде украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той ще разговаря със колегата си Себастиан Льокорню.

Нидерландският премиер Рюте пък заяви, че „няма табу, но ако изтребители бъдат доставени на Киев, това би било голяма стъпка“.

Киев: Искаме и западни изтребители

Нидерландия също на този етап не е получила искане от Киев в тази насока, поясни Рюте и каза, че одобрява критериите, изброени от Макрон относно подобни доставки.

Изявленията бяха направени след среща на двамата лидери, състояла се в ресторант в Хага.

Двамата лидери са обсъждали и как да действа ЕС спрямо американския Закон за намаляване на инфлацията.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *