Македонски българи ще съдят РС Македония в Страсбург

14

В ластите в Северна Македония официално заличиха българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля от централния държавен регистър. Решението предизвика остри реакции от българските власти и за пореден път втвърди тона между София и Скопие. А пред NOVA председателя на заличения клуб обяви, че ще съди Македония в Страсбург.

Часове след като българския клуб в Битоля беше заличен от централния регистър, дойде и реакцията на държава. Според президентът Румен Радев, този ход на македонските власти е израз на цитирам „безсилие”.

Македонските власти заличиха българския клуб „Ванче Михайлов“

С решението на централния регистър Македония е заличила пътя си към еврочленство, смята лидерът на една от българските партии в западната ни съседка.

“Македония излезе от изходната врата на ЕС с това, което направи. Нито една държава на света не може да стане част от ЕС, ако не уважава основни човешки права, каквото е правото на сдружаване”, заяви Петър Колев от “Граждански демократичен съюз” и попита: “Докога ние българите ще търпим някой да ни се подиграва в очите?”.

Очаква се да бъде заличен и клубът ни в Охрид, след като миналата седмица централния регистър отказа да приеме името му „Цар Борис“ 3.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *