Македонски българи се срещнаха еврокомисар Вархеи

2

„Повече от 2 години се опитваме да направим диалог с властите в РСМ, но без успех. Казахме на комисаря Оливер Вархеи, че сме тук, защото няма диалог между представителите на властите в РС Македония и българската общност в страната. Бъдещето на РС Македония е в ЕС, но това не може да става за сметка на българите, които живеят в страната.“

Вархеи: Конституционните промени в РСМ трябва да се случат

Това заявиха пред БГНЕС Петър Колев, Георги Трендафилов и Любчо Георгиевски, които днес се срещнаха с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

ЕС се намеси в спора на България с РС Македония

„Вместо да работи за промени, които да включат българите в Конституцията, за да стартира по-бързо преговори с ЕС, парламентът в Скопие приема законодателство, целящо да закрие клубовете на местните българи в РС Македония. Очакваме в следващия доклад на ЕК за напредъка на РС Македония да влязат и въпросите, които обсъдихме на тази среща,“ посочиха македонските българи.

Скъсване на договорите с България и Гърция поиска шефът на македонските учени

Срещата беше поискана от организациите на българите в РС Македония на 2 декември, след като еврокомисарят обеща в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова през ноември, че ще ги приеме, ако те се обърнат към него.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *