Лула: Грешката се случи и войната в Украйна започна

22

Б разилският президент Луиз Инасиу Лула да Силва отправи критика срещу руската инвазия в Украйна, но заяви, че „няма смисъл да определяме кой е прав“ в конфликта, предаде БГНЕС.

Коментарите му дойдоха, след като той предизвика бурната реакция на западните съюзници, заявявайки по-рано този месец, че те само удължават конфликта, като доставят оръжие на Украйна.

„Никой не може да се съмнява, че бразилците осъждат нарушението на украинските граници от страна на Русия. Грешката се случи и войната започна“, каза той по време на официално посещение в Испания.

Бразилската полиция разследва опит за преврат

„Сега няма смисъл да казваме кой е прав и кой греши. Това, което трябва да направим, е да спрем войната“, добави Лула на съвместна пресконференция с испанския министър-председател Педро Санчес.

„Никой в света не говори за мир, освен мен, това е все едно да си сам и да крещиш в пустинята“, заяви Лула.

По-рано този месец той предизвика недоумение, като заяви, че Вашингтон трябва да спре да „насърчава“ войната, като доставя оръжия на Киев.

През последните дни бразилският президент разгневи и Украйна, като предложи тя да се съгласи да се откаже от полуостров Крим, който Русия анексира със сила през 2014 г. в прелюдия към нахлуването си в Украйна миналата година.

Историческо завръщане: Лула да Силва oтново на президентския пост в Бразилия

Коментарите му бяха критикувани от Европа, Украйна и Съединените щати, като Вашингтон го обвини, че „папагалства руската и китайската пропаганда“.

Запитан в Мадрид за Крим, Лула заяви, че „не зависи от мен да кажа на кого принадлежи Крим“.

„Когато седнете на масата за преговори, можете да обсъждате всичко, дори и Крим“, добави той: „Но аз няма да обсъждам това, руснаците и украинците са тези, които ще го обсъждат“.

Лула повтори предложението си за създаване на „Г-20 за мир“ – група от предимно бързоразвиващи се страни, които са неутрални и които ще работят за договаряне на края на конфликта в Украйна.

Той също така критикува Организацията на обединените нации, че не е направила повече за прекратяване на войната.

„ООН можеше да свика извънредно заседание с всички държави-членки, на което да се обсъди войната. Защо не го направи?“, запита бразилският президент.

Междувременно испанският премиер Санчес заяви, че е важно да се подчертае, че конфликтът е започнал, когато Русия е нахлула в Украйна през февруари 2022 г.

„В тази война има агресор и жертва на нападението“, каза той и добави, че „агресорът е“ руският президент Владимир Путин: „От съществено значение е страната, която е била нападната, да бъде изслушана и да бъде взето предвид нейното предложение за мир“.

Източник: vesti.bg