Лукашенко потвърди, без да иска, че четири военни летателни апарата са били свалени над Русия

2

Б еларуският президент Александър Лукашенко потвърди, без да иска, в понеделник, че четири военни летателни апарата са били свалени над Русия миналата седмица, близо до границата с Украйна и Беларус, като заяви, че Минск вече е реагирал на това, като е поставил въоръжените си сили в състояние за завишена тревога, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инцидентът със самолетите стана в момент, в който Украйна се готви за контраофанзива срещу руските сили. 

Авторитетното руско издание „Комерсант“ съобщи в събота, че руски машини –  в това число бомбардировач Су-34, изтребител Су-35 и два хеликоптера Ми-8 – са били свалени при засада близо до Клинци в руската Брянска област. Машините е трябвало да извършат атака по цели в Черниговска област в Украйна. Руската агенция ТАСС съобщи в събота, че руски военен самолет Су-34 се е разбил, но без да уточнява причините. Като се позова на службите за реагиране при извънредни ситуации, агенцията също така съобщи, че пожар в двигателя е довел и до разбиването на хеликоптер. 

В понеделник беларурската държавна медия „Пул первово“, съобщи в канала си в Телеграм,

че Лукашенко е посетил командна база на военновъздушните сили. Медията го цитира да казва: „Три дни след събитията близо до нас, имам предвид в Брянска област, където четири самолета бяха свалени, ние сме принудени да реагираме. Оттогава ние, нашите войски, са поставени в състояние на висока степен на тревога“.

Визитата на Лукашенко в базата е първата публична изява на беларуския лидер

от почти седмица насам, заради което дори се появиха спекулации за здравето му.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *