Лувърът приютява 16 украински произведения на изкуството

4

П арижкият Лувър приютява 16 украински произведения на изкуството, за да ги спаси от унищожение, съобщи АФП. Сред творбите има и ценни византийски икони.

От началото на войната, подобно на всички останали музейни институции, ние сме ангажирани с оказването на подкрепа на украинските си колеги, каза пред Франс прес Лоранс де Кар, директор на Лувъра. „През есента взехме решение да спасим тези експонати“, добавя той.

Сред произведенията, които ще съхранява парижкият музей, са пет икони от музея Ханенко в Киев. Те ще бъдат експонирани пред публика от 14 юни до 6 ноември, уточни де Кар.

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Това е твърде малко сред толкова много тъга и опустошение, но все пак е символично – спасяването на хилядолетно културно наследство от сърцето на Европа, добави Лоранс де Кар. 

Единайсет други творби ще бъдат в хранилищата на Лувъра.

През октомври Лоранс де Кар прие украинска делегация, представляваща музеите. Сред делегатите беше и директорката на музея Ханенко. По това време ЮНЕСКО определи 240 обекта като пострадали от войната. Украинското министерство на културата и информационната политика обяви, че 468 културни обекта в страната са пострадали или разрушени, сред които 35 музея

Парижкият Лувър е най-добрият музей в света

През октомври до музея Ханенко падна ракета, вследствие на което прозорците бяха разрушени. С изключение на големите картини произведенията на изкуството бяха преместени в хранилищата. Там обаче температурата може да варира заради прекъсване на електричеството, обясни Лоранс де Кар. 

Спасяването на 16-те избрани експоната е с финансовата подкрепа на Международния алианс за запазване на културното наследство в зоните на конфликт. Документалната част беше оформена по време на посещението на френската културна министърка Рима Абдул Малак в Украйна през февруари, а експонатите бяха ескортирани от военни части през Полша и Германия в началото на май. 

Изложбата на византийски икони ще бъде под надслов „Произход на свещеното изображение“. 

През 2027 г. парижкият Лувър ще открие нов отдел за византийско и източноправославно изкуство.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *