Листовки с нацистки символи и лика на кандидат за кмет са разпространени в с. Марково преди първия тур

Листовки с нацистки символи и изображения, в които е използван образът на кандидат за кмет на пловдивското село Марково, са били разпространени в населеното място преди първия тур на местните избори.

Десислава Терзиева, която спечели втори кметски мандат с огромна преднина, е подала сигнал в прокуратурата. Ще се проверява и дали за разпространението на листовките е използвано непълнолетно момиче.

Черно-белите листовки са били разпръснати пред магазините и автобусна спирка в Марково седмица преди първия тур на изборите. Свидетели са станали много от жителите на селото. Действията на момичето, което не е познато в населеното място, са заснети и от охранителна камера.

„Момиче, според думите на очевидците – непълнолетно, е разпространило листовки с моя образ на тях, в които се съдържат и фашистки елементи. Опитала се е на няколко места като е отишла, поставила ги е до стоящите пред магазина хора и е казала „Вижте какво има тук“, разказва Десислава Терзиева.

Листовките съдържат колаж с образа на Десислава Терзиева в нацистка униформа, а жителите на селото са изобразени като затворници в концлагер. Хората, видели дипляните, заявиха, че са отвратени.

„Чух и видях от жителите възмущението и видях кой ги поставя. Също така едно момиче и съм потресен, просто до каква низост сме паднали на предизборна кампания“, казва Станислав Чакъров- жител на село Марково.

„И най-интересното е, че един кмет на кметство не разполага нито с правомощия, нито с бюджет. Може би фактът е насочен към мен от друга гледна точка, че съм и водач на листа на непартийни хора, което притеснява други такива“, смята Десислава Терзиева.

Избирателната активност в селото е била изключително висока. Въпреки разпространените листовки, Десислава Терзиева печели изборите за кмет на Марково на първи тур с почти 92 процента от вота на избирателите.

Сега хората в селото очакват да бъдат разкрити извършителите.

От Районната прокуратура в Пловдив отказаха коментар, като заявиха единствено, че извършват проверка по случая.

Галена Паскова, Васил Кръстев

Източник: bntnews.bg