Лечението на сърдечно-съдовите заболявания не се покрива изцяло от НЗОК

Над 300 медици се събраха в Пловдив. Фокусът им – лечението на сърдечната недостатъчност. Там стана ясно, че България е на шесто място в Европа по брой кардиолози на глава от населението, а специалистите ни са на най-високо ниво.

У нас се прилагат всички високотехнологични и медикаментозни новости в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, но специалистите често срещат пенсионери и социално слаби, които спират лечението си, защото в България цените на лекарствата са много високи. Затова медиците настояват Здравната каса да покрива на 100% терапията.

„От 50 до 100 лева на месец на пациент ще бъдат напълно достатъчни за осигуряване на лекарствата за лечение на сърдечно-съдовите заболявания“, заяви проф. Федя Николов, началник на Кардиологичната клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Сърдечната недостатъчност е последният етап в развитието на кардио заболяванията.

„Освен че има огромно епидемиологично значение, тъй като броят на болните с сърдечна недостатъчност се увеличава постоянно, ние имаме и много новости, свързани с възможностите за лечение и повлияване на прогнозата на тези пациенти“, допълни проф. Мария Токмакова, Кардиологична клиника УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.

„Съветът ми е, че по принцип е добре всеки да мисли и да се грижи за здравето си и да се обръща към компетентните лекари за това, а не към интернет“, каза още проф. Пламен Гацов, Дружество на кардиолозите в България.

В двудневния форум участват авторитетни лектори от САЩ и Германия.

Автор: Росица Колева

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *