Лекар: Проблемът не е в е-рецептите, а в липсата на база данни

0

В момента проблемът не е издаването на електронни рецепти. Проблемът идва от това, че нямаме база данни за наличните лекарства.

Това коментира в ефира на NOVA личният лекар Гергана Николова. 

От БЛС поискаха оставката на зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов

По думите ѝ, контактната бележка от лекар след отсъствие в детската градина, е напълно ненужен документ.

„Електронната извинителна бележка работи перфектно, защото тя се издава след преглед. Знаете, и това трябва да го говорим непрекъснато, за да се чува и да се разбира. Електронният документ не значи дистанционен. Трябва да има преглед, при който лекарите да видим детето, да го прегледаме, за да може да бъде издаден този документ“, подчерта тя.

БЛС настоява за паралелно използване на хартиени и електронни рецепти

И допълни, че много често в лекарските кабинети се изпращат деца, които просто са кихнали в час или които имат наистина една лека хрема или главоболие.

„Това притеснява в по-голямата част колегите с големи педиатрични практики, защото става струпване пред вратите на нашите кабинети на пациентите, които са с различни симптоми и с различни вирусни заболявания. Това, което ние държим повече да отпадне, е въпросният документ, контактната бележка, която казва, че детето е клинично здраво и може да се върне в детската градина или в яслата. Намираме го за безкрайно ненужно, защото ние сме издали документ за колко време то ще се лекува вкъщи. Защо е необходимо родителят да върне едно дете обратно пред кабинета при всички болни деца, за да бъде казано, че то е клинично здраво и може да се върне в детската градина или в детската ясла, или лекарят да напише, че то не е било в контакт с заразни заболявания. За нас този документ е абсолютно ненужен, излишен. Предложили сме да отпадне. Дали ще се случи, не знам, но това е нещо, което много тежи и на родителите, и на нас“, категорична бе доктор Николова. 

Здравното министерство: Няма недостиг на антибиотици, хартиената рецепта няма да се връща

Личният лекар коментира и електронната рецепта, която беше въведена.

„Бих казала, че личните лекари имаме най-малък проблем с електронните рецепти, защото ние издаваме електронни документи. Ние сме издали над 37 милиона електронни рецепти. Проблемът, който се повдига от лекарския съюз, това е невъзможността и дискриминацията по отношение на лекари, които не могат в така създадената наредба да издават и да създават електронни документи. Това лишава част от лекарското съсловие от възможността да упражнява професията си. Това няколко пъти го говориме по пресконференции, пишем го в становища. Засега няма отговор. Големият проблем, който съществува е, че ние не знаем – и не само ние, държавата не знае, какво има в наличност като лекарства, в случая като антибиотици, за да можем ние да ги изпишем. Защото когато нямаме база данни и изписваме лекарство, което се оказва, че го има в списъка, който на нас са ни дали, а същевременно то не е налично в страната – пациентът не може да го получи, защото няма как да вземеш един медикамент, който не е наличен“, подчерта Николова.

Източник: vesti.bg