Легендарният Кронът: Как френският сладкиш завладя Ню Йорк

0

З а любимия кронът в Ню Йорк се носят легенди. Никой друг сладкиш не си е спечелил подобно признание и не е предизвиквал такава истерия в последно време! Създаден за първи път през 2013 г. от магьосника на сладкишите Доминик Ансел, кронът се превърна в синоним на Ню Йорк.

Как кронът​ стигна дотук?

Всичко започва, когато Ансел осъзнава, че в пекарната му не се предлага най-разпространената американска класика – поничката. Ансел създава вариация на сладкиша, от която остава поразен – люспест кроасан във формата на поничка, печиво, с което е израснал като дете в провинциална Франция. 

Източник: istockphoto

Съчетаването на тестото за кроасан с формата на поничка се оказало по-сложно от очакваното. Необходимо е било да бъдат изработени и тествани повече от десет варианта в продължение на три месеца, преди Ансел да бъде доволен от рецептата за кронът , която използва днес.

Приготвянето на една партида кронът отнема около три дни. Първият ден започва с приготвянето на ганаша и тестото за сладкишите. Тестото се оставя да втаса през нощта. На втория ден екипът добавя масло и разточва тесто в тънки „листове“. Нарязването и пърженето се правят през третия ден. След това всеки kronut се пълни със сметана и се овалва в захар, а накрая се залива с глазура.

Ансел държи на контрола на качеството и гарантира. Пекарната му произвежда между 500 и 600 сладкиша от този вид, дневно, а хората се редят на километрични опашки, за да опитат.

Източник: istockphoto

Ансел и екипът му остават отдадени на идеята да пресъздадат магията на оригиналния кронът. Това обяснява, защо толкова много хора продължават да се редят на опашки пред пекарната на Доминик Ансел, дори след като той реши да сподели рецептата си с целия свят.

Благодарение на Доминик Ансел сладкишът ще остави трайно наследство в кулинарния пейзаж на Ню Йорк и света.

По темата

Източник: vesti.bg