Лавров предупреди: Русия няма да остане безучастна

3

Р усия няма да остане безучастна, ако Западът принуди страните от Централна Азия да влошат отношенията си с Москва, заяви руският външен министър, цитиран от БГНЕС.

Обръщайки се към пресата след среща с казахстанския си колега Мурат Нуртлу в Москва, Сергей Лавров заяви, че евразийските партньори на Русия „знаят за какво става дума“.

Русия е слаба и Ердоган настъпва в Централна Азия

В края на февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пътува до казахската столица Астана, където участва в среща на групата С5+1, а след това посети и узбекската столица Ташкент. В състава на С5+1 влизат САЩ и бившите съветски републики Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

ЕС търси начин да се закрепи в Централна Азия на фона на отслабването на Москва

Руският външен министър добави, че подобни отношения са установени между Общността на независимите държави и ШОС, както и между ШОС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Глобалната игра на Русия и Китай тревожи Запада

„Така че подобна мрежа от кръстосани контакти и връзки вече се формира и съм убеден, че тези процеси ще дадат възможност контактите да се трансферират в постигането на реални, практически, материални ползи за всички участници в тези процеси“, каза Лавров.

Източник: vesti.bg