Лабораторно отгледани „минимозъци“ ще създават биокомпютри

2

Л абораторно отгледани „минимозъци“ един ден ще могат да бъдат свързани помежду си, за да действат като мощни и ефективни биокомпютри, казват учени.

В предложение, публикувано в списанието Frontiers in Science, мултидисциплинарна група изследователи излага плановете си да превърне триизмерни струпвания на човешки мозъчни клетки, наречени мозъчни органоиди, в биологичен хардуер, способен да изпълнява усъвършенствани изчислителни задачи – област, която те са нарекли „органоиден интелект“ (ОИ).

„Докато компютрите, базирани на силиций, със сигурност са по-добри в числата, мозъците са по-добри в ученето“, казва в изявление с Джон Хартунг, професор по микробиология в университета „Джонс Хопкинс“. Например AlphaGo – изкуственият интелект, който победи най-добрия играч на Го в света през 2017 г. – „беше обучен на данни от 160 000 игри. Човек би трябвало да играе по пет часа на ден в продължение на повече от 175 години, за да победи в тези игри“.

Откриха тъмната страна на чат бота ChatGPT

Мозъчните органоиди са малки, живеещи в лабораторни блюда струпвания на стволови клетки, които са превърнати в 3D структури, имитиращи структурата и функциите на човешкия мозък, но са по-прости от органа в пълен размер. Създадени за първи път през 2013 г. за изследване на микроцефалията – състояние, при което главата на бебето е много по-малка от средната, оттогава мозъчните клетки се използват за изследване на заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и Зика и за възстановяване на увредени мозъци на плъхове с добре поставени присадки. А наскоро те дори бяха научени да играят на видеоиграта „Понг“.

Китай използва изкуствен интелект в борбата с COVID-19

Тъй като органоидите споделят много от типовете клетки, които позволяват на нашите мозъци да придобиват и съхраняват информация, изследователите казват, че мозъчните капки са уникално подходящи за изчислителни задачи, които изискват от тях да учат бързо и без много разход на енергия, преди да съхранят информацията в компактни невронни връзки.

Невероятни факти за човешкия мозък, които може би не знаете

„Мозъците имат невероятен капацитет за съхранение на информация, който се оценява на 2500 TB (терабайта)“, казва Хартунг. „Достигаме физическите граници на силициевите компютри, защото не можем да съберем повече транзистори в малък чип. Но мозъкът е свързан по съвсем различен начин. С около 100 милиарда неврона, свързани чрез повече от 1015 точки на свързване. Това е огромна разлика в мощността в сравнение със сегашната ни технология“, каза той.

Microsoft: 71% от хората одобряват умния алгоритъм

За да изградят предвидените от тях органоидни биокомпютри, изследователите пишат, че адаптират инструменти от биоинженерството и машинното обучение, за да стимулират и записват невронната активност в мозъчните органоиди. Това ще им позволи не само да изпращат и получават информация от отделните органоиди, но и да ги свързват, създавайки сложни мрежи от мозъчни струпвания, които биха могли да правят по-мощни изчисления.

И умният Bing допуска фактологични грешки

Въпреки това, за да създадат сложни биокомпютри, изследователите първо ще трябва да преминат през етично минно поле, признават авторите на доклада. Досега моралните последици от изграждането на миниатюрни имитации на човешкия мозък бяха ограничени от факта, че типичните мозъчни органоиди съдържат малък брой клетки с ограничена изчислителна мощ. Но за да отгледат органоиди, подходящи за компютри, учените казват, че ще трябва да ги увеличат от 50 000 неврона на 10 милиона.

И браузърът Opera внедрява функции от ChatGPT

Учените смятат, че с нарастването на изчислителните им способности свързаните органоиди, макар и да не постигат откровено съзнание, вероятно ще придобият някаква форма на интелигентност. Това повдига въпроса какво е съзнание и дали тези органоиди някога ще могат да го притежават.

Новата мания Chat GPT: Ще ни измести ли

„Към днешна дата знаем, че тези органоиди могат да имитират невронното осцилаторно поведение на кортикалното развитие“ – тоест мозъчните вълни – „на недоносено бебе до постнатален стадий“, казва за Live Science съавторът Алисън Мутри, невролог от Калифорнийския университет в Сан Диего. „Нещо повече, знаем също, че под анестезия тези осцилации избледняват, подобно на човешкия мозък.“

Изкуствен интелект симулира гласа на всеки

„За да ситуираме това в спектъра на съзнанието, правим някои стимулации, за да съберем PCI (perturbational complexity index), индекс на сложност, използван от някои за измерване на евентуалния спектър на съзнанието на тези органоиди“, каза Мутри. PCI е показател, който някои експерти са предложили за измерване на нивото на съзнание на даден организъм или същество.

Китай забрани съдържание от изкуствен интелект

Но измерването на този интелект, ако или когато се появи, може да се окаже сложно. Възможно е един ден да бъде създаден човешки невронен органоид, който да действа като мозък и да притежава известна интелигентност, казва пред Live Science Ханк Грийли, професор по право и генетика в Станфордския университет, който специализира в етични, правни и социални въпроси, произтичащи от напредъка на биологичните науки, но дори и тогава имаме много ограничени познания за това какво поражда съзнанието или интелигентността в собствените ни мозъци.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *