Кузманов: Сигналът на Сарафов не е в правомощията на Прокурорската колегия

0

„Не е в правомощията на Прокурорската колегия да разглежда такъв тип сигнал по същество. Това е в правомощията на съответните комисии. Ние считаме, че е в правомощията на Етичната комисия, но в самото предложение г-н Сарафов е написал да бъде образувано дисциплинарно производство и го изпратихме и на Дисциплинарна комисия“.

Това каза Георги Кузманов, член на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС), относно сигнала от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за запис на разговор, за който се твърди, че е направен от главния прокурор Иван Гешев с негов колега, предаде БГНЕС.

„Комисиите ще го разгледат по същество, ще преценят дали е от тяхна компетентност, и съответно ще се произнесат, надявам се, в максимално кратък срок“, заяви Кузманов.

Главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си

Той обясни, че няма пречка да бъдат извършени всички възможни способи за събиране на доказателства от съответната комисия в съответното производство. Ако преценят комисиите могат да бъдат извикани и разпитани всички лица, които имат отношение към случая.

„Досега винаги сме били упреквани, че не работим. Наричаха ни с всякакви имена, че не вършим работа. За първи път, когато направихме нещо – да вършим работа с предното предложение, защото това е единственият способ да се проверят твърденията, изнесени в медиите, единственият орган, който може да провери и да поддържа доверието в главния прокурор и да го оттегли, е Пленумът на ВСС“, посочи той и поясни, че затова първото предложение е било Пленумът да провери всички факти и обстоятелства и да прецени има ли извършено тежко нарушение, или няма такова.

Във ВСС се заеха със сигнала на Сарафов срещу Гешев

Кузманов съобщи, че не е имал никаква съпричастност към случая, описан от зам.-главния прокурор. „Йордан Стоев направи самоотвод, защото той евентуално е бил лицето, което е записано. Всички останали членове на Прокурорската колегия нямаме отношение към този казус и наше правомощие и задължение е да го разгледаме по същество и да се произнесем“, обясни той.

Предложението на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов по отношение на зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, както и предложението за дисциплинарно наказание на главния прокурор Иван Гешев спрямо зам.-главния прокурор също ще бъдат разгледани в максимално кратки срокове, увери Кузманов.

Членове на прокурорската колегия на ВСС предлагат предсрочно освобождаване на Гешев

Кузманов отбеляза, че 98 – 99% от магистратите са изключително почтени, работят коректно и си вършат работата. „Ние имаме над 95% успеваемост в съда, което показва едно много високо ниво на работа и ние като ВСС подкрепяме тези колеги“, заяви прокурорът.

Той коментира, че когато главният прокурор е изнасял данни, те не са секретни, а веществени доказателства.

„Да, звънна ми, говорихме по телефона, попита ме кой политик ми се е обаждал. Казах никой. Ние говорихме с колегите от Етичната комисия и взехме решение, че това е нещо, което трябва да направим в момента, защото държавата ври“, потвърди Кузманов, че главният прокурор Иван Гешев му се е обаждал.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *