Кремъл към олигарсите, критикуващи Русия: Предатели

0

К ремъл каза, че руските бизнесмени, които изразяват антируски възгледи, опитвайки се да постигнат премахване на западните санкции срещу тях, са предатели, които продават собствената си страна, предаде Ройтерс.

ЕС наскоро премахна трима руски бизнесмени от санкционния си списък, който бе създаден, за да бъде наказана Москва за войната в Украйна. Срокът на действие на санкциите срещу много други руснаци обаче бе удължен.

Путин атакува руски мултимилиардер

В отговор на запитване за коментар относно тази информация говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че е малко вероятно самата Европа да може да обясни логиката на процеса на вземане на решения, който стои зад санкциите.

Различни руски бизнесмени са възприели различни методи в опитите си да бъдат премахнати от санкционния списък, заяви говорителят. „Има бизнесмени, които възприемат антируски позиции и се опитват да свалят санкциите срещу себе си за 12 сребърника – те са предатели“, каза Песков. „Има (и) предприемачи, които систематично и методично защитават интересите си пред съда – това е право на всеки предприемач и ние се отнасяме към него с уважение“, добави той.

Как олигарсите извън Русия осъждат „фашизма на Путин“

Русия смята каквото и да било изземване на частна собственост или посегателство върху индивидуални бизнес активи за „противно… на международните закони“, каза още Песков.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин определи съоснователя на технологичната компания „Яндекс“ Аркадий Волож като „талантлив човек“, който има право да изразява своето мнение, след като миналия месец бизнесменът се изказа остро срещу войната. Волож осъди „варварската инвазия“ на Русия, но тази седмица ЕС удължи срока на действие на санкциите срещу него.

Руски милиардер за Украйна: Варварска инвазия

„Това е свързано с желанието на тези хора да запазят бизнеса си, да запазят активите си, особено ако са хора, които са се преместили и са решили да прекарат живота си в друга страна“, каза Путин във вторник.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *