Край, миньорите освободиха „Тракия” и „Хаинбоаз”

5

М иньорите освобождават магистрала „Тракия” и Прохода на републиката, предава NOVA.

Решението идва след 14 дни на недоволство и нова среща между протестиращите и синдикатите.

„Категорично заявяваме – не отстъпваме, ние просто се оттегляме от магистралите и всички пътища. Не искаме повече да създаваме неудобство. Но това не е краят – битката продължава“, каза Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“, „Мини Марица-изток“.

Недоволните продължават със следващи действия, с които смятат, че могат да постигнат исканията си. Започват да събират подписка и се подготвят за ефективна стачка.

„Щом управляващите за 14 дни не успяха да се вразумят, ще дойде по-студено време, тогава ще им покажем за какво става въпрос без тецове и мини“, заяви Георги Господинов от КНСБ.

По-рано днес демонстрации в подкрепа на протестиращите миньори от Маришкия басейн имаше в редица градове в страната.

Ден 14: Енергетиците и миньорите решават дали да вдигнат блокадите

Десетки миньори и енергетици излязоха тази вечер на мирен протест пред административната сграда на „Топлофикация – Перник“. Те изразиха солидарност с колегите си от Старозагорския регион и цяла България.

„Нашата цел е да продължи производството ни. В момента се приемат документи, които ни ограничават без да има ясно начертан план за бъдещето. В тях не е написано нищо конкретно и няма ясни правила“, каза Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на „Топлофикация – Перник“.

Той уточни, че визията на дружеството е преди да има създадена алтернатива да не се предприемат действия по извеждане от експлоатация на съоръженията. Стойнев уточни, че се работи и се инвестира в нови проекти и даде пример с новите три когенератора на газ, които съвсем скоро предстои да бъдат въведени в експлоатация и още два, които предстои да се монтират. 

Въпреки това той заяви, че „Топлофикация – Перник“ не е готова все още за цялостен енергиен преход.

11 дни на протести и блокади: Подготвя се подписка за ефективни стачни действия

Енергетици от ТЕЦ „Бобов дол“ също излязоха днес пред централата, за да подкрепят исканията на колегите си от „Марица-Изток“.

„Ще прочетем декларация в подкрепа на колегите ни, но няма да протестираме“, коментираха пред БТА от централата. Декларацията е в подкрепа на запазването на въгледобива в страната и гарантиране на работните места, казаха още от там.

От синдикатите към ТЕЦ „Бобов дол“ посочиха, че са солидарни и съпричастни с колегите си от „Марица изток“, защото са част от енергетиката.

Мълчаливото присъствие продължи около 15 минути.

Арести по време на блокадата на АМ „Тракия“

И служители на „Топлофикация-Враца“ днес излязоха на протест в подкрепа на стачкуващите енергетици от въглищните централи в страната. Ние също сме енергетици, тук сме спонтанно и освен колегите си в Стара Загора, Перник, Кюстендил, Хасково, искаме да подкрепим и независимата българска енергетика, обясни ръководител „Продажби“ в дружеството Иван Иванов.

По думите му енергетиката ни в момента е изправена „на ръба на критичното съществуване с така внесения регионален план. За много хора в държавата е крайно време за разберат, че това е един дял от икономиката, който не е за всеки. Ако си мислят, че от всеки може да стане енергетик, и след това всеки енергетик да стане фризьор или бръснар, това няма как да стане. Това е една професия, която се изгражда с години“, категоричен бе Иванов.

Той също смята, че времето на въглищните централи не е изтекло, има още залежи, които могат да бъдат използвани, затова заедно с колегите си подкрепят искането териториалният план да бъде изтеглен и предоговорен.

Вдигнаха блокадата на АМ „Струма“, не и на АМ „Тракия“

Близо сто служителите в бургаското топлофикационно дружество се събраха на протестна демонстрация в знак на солидарност към работещите в „Марица изток“. Те подкрепиха исканията им за запазване бъдещето и независимостта на българската енергетика и на работните места на енергетиците и миньорите в страната.

Хиляди жители на Стара Загора, сред които енергетици, миньори, членове на техните семейства и старозагорци, се включиха в националния протест в защита на българската енергетика, който се проведе пред сградата на Областна администрация в града.

„Ние сме тук не само заради нас, а за да я има България. Ние искаме да я има нашата родина, да живеем и да работим тук. Можем да работим на други места, но искаме да останем, където са били нашите родители“, заяви един от протестиращите. 

В подкрепа на запазването на българската енергетика се обявиха и от Синдиката на българските учители (СБУ) в Община Стара Загора. „Цяла България днес е свидетел на вашата борба и справедливи искания, свързани с опазване на българската енергетика и с опазване на вашите работни места“, прочете пред присъстващите приетата декларация в подкрепа на протестиращите председателят на СБУ Иван Поров.

Той посочи, че „днес искат да разбият българската енергетика и това е предателство към българския народ. Всички народи изграждат нови енергийни мощности, за да са независими, защото енергетиката е в основата на цивилизацията и в основата на производството“.

Енергетиците от ТЕЦ „Сливен“ също подкрепиха протестите на колегите си от Маришкия басейн с едночасов протест пред вратите на топлоцентралата.

Източник: vesti.bg