Косово обвини Сърбия и Русия

5

М инистърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля обвини Сърбия в пряка намеса в сблъсъците през уикенда и заяви, че разследва възможно руско участие в насилието, което отне живота на четирима души и обтегна допълнително отношенията между двете страни, които воюваха помежду си в края на 90-те години, съобщава „Асошиейтед прес“.

Един косовски полицай и трима въоръжени мъже бяха убити при престрелката в неделя между сръбски въоръжени лица и косовската полиция. Осем души бяха арестувани първоначално, но четирима от тях бяха освободени от ареста по-късно заради липса на доказателства.

Косовският вътрешен министър Джелял Свечля заяви в интервю за АП, че следователите разглеждат доказателства, свързващи Русия – съюзничка на Сърбия, с въоръженото нападение. Руски оръжия, друго оборудване и документи, внушаващи руско участие, са били открити след продължилата цял ден престрелка, каза той.

Косовската полиция откри нов арсенал с оръжия

В една от най-тежките конфронтации, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., около 30 въоръжени мъже откриха огън срещу полицейски патрул близо до село Банска рано сутринта в неделя. След това те нахлуха в сръбски православен манастир и се барикадираха там сред свещеници и посетители.

Насилието допълнително засили напрежението в балканския регион в момент, когато представители на Европейския съюз и САЩ настояват за изпълнение на споразумение, което да нормализира отношенията между Сърбия и Косово. Бомбардировки на НАТО срещу сръбски позиции в Косово и Сърбия сложиха край на войната между Белград и Прищина през 1998-99 г., припомня агенцията.

„Това, което знаем със сигурност, е, че те (бунтовниците) са дошли от Сърбия“, заяви Свечля: „Някои от тях са косовски сърби, които имат двойно гражданство – косовско и сръбско, които, според нашата разузнавателна информация, са били обучавани в лагери в Сърбия“.

ЕС: Срещу Сърбия могат да бъдат наложени мерки, както срещу Косово

„Открихме някои документи, които породиха подозрение, че е имало и лица, идващи от Русия“, добави той. „За оборудването имаме доказателства, но за хората засега имаме само подозрения“.

На Запад съществуват опасения, че Русия, действайки чрез Сърбия, може да иска да дестабилизира Балканите и да отклони поне частично вниманието от пълномащабната инвазия на Москва в Украйна, посочва АП. Русия изрази подкрепа към Сърбия във връзка със сблъсъците, като обвини Запада, че не успява да защити косовските сърби. 

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли твърденията, че Сърбия е замесена в стълкновенията, като каза, че въоръжените мъже са били местни косовски сърби, „които не искат повече да търпят терора“ на етническите албански власти в Косово. Изявленията на Вучич обрисуваха въоръжените нападатели като герои. Беше обявен ден на национален траур за тримата убити сърби и в Сърбия, и Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство.

Свечля каза, че на базата на събраните доказателства и снимки от дрон става ясно, че някои от нападателите, които той нарече „терористи“, са носели маски по време на операцията.

„Дори членовете на групата, които бяха арестувани, не знаеха кои са те“, добави той. „Така че те са или високопоставени представители от сектора на сигурността в Сърбия или може би идват директно от Русия“.

Вътрешният министър заяви, че целта на операцията изглежда е била завземане на Северно Косово с намерението да бъде отделено от останалата част от страната.

„Те имаха още 100 униформи“, каза Свечля: „Те са планирали да наемат още хора сред общностите, където живеят сърби … Косовските институции щяха да бъдат изправени пред няколкостотин терористи в сценария, който е бил планиран“.

Той посочи, че ако се съди по големия склад с оръжия, открит на мястото на сблъсъците, нападателите са планирали да въоръжат тежко най-малко няколкостотин души.

„Униформи, лична бронезащита, автомати „Калашников“, снайперски пушки, пистолети. Всичко това ни показва, че е имало оборудване за неколкостотин души заедно с логистиката. Имало е оборудване и оръжия за цял батальон“, отбеляза косовският министър.

По думите му опасността от нов бунт не е отминала. 

„Нямаме сблъсъци, но имаме информация, че подготовката на тези терористи продължава в Сърбия“, посочи Свечля: „Все още има хора в Косово, които са част от тази група“.

Косово обяви едностранно независимост през 2008 г., но Сърбия отказа да признае независимостта на някогашната си област, с която имат разногласия от десетилетия. Войната между тях през 1998-99 г. отне живота на над 10 000 души, основно косовски албанци. 

ЕС с подкрепата на САЩ посредничи в преговори между двете страни. През февруари косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич дадоха съгласието си за план на ЕС от 10 точки за нормализиране на отношенията, но оттогава двамата лидери се дистанцираха от споразумението.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *