Корабът "Старлайнър" пое към МКС с първите си астронавти (СНИМКИ)

Космическият кораб „Старлайнър“ на компания „Боинг“ беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, поемайки към Международната космическа станция за първи път с астронавти на борда – мисия, която трябва да разшири краткия списък на космическите апарати, превозващи хора, съобщават световните осведомителни агенции.

След години на отлагане и два опита за излитане, отменени в последния момент в рамките на един месец, „Боинг“ трябва да докаже с този тестов полет, че „Старлайнър“ е безопасен, за да влезе в редовна експлоатация, макар и с четири години закъснение спрямо компания „Спейс Екс“, която от 2020 г. превозва астронавти на НАСА до МКС, предава АФП.

„Старлайнър“ беше изстрелян от Кейп Канаверал с ракета-носител „Атлас V“. Екипажът на кораба се състои от астронавтите на НАСА Бари Юджийн „Бъч“ Уилмор и Сунита „Суни“ Уилямс – двама космически ветерани. Двамата са прекарали общо 500 дни в Космоса.

Стартът от Кейп Канаверал беше стотният на ракета „Атлас V“ за производителя „Юнайтед Лонч Алайънс“. Това е и първото пътуване на астронавти с „Атлас“ след ерата на „Мъркюри“ на Джон Глен преди повече от 60 години. Тази ракета обикновено се използва за изстрелване на сателити и други космически кораби.

Въпреки перфектните постижения на „Атлас V“, човешкото присъствие повиши напрежението за десетките служители на НАСА и „Боинг“, събрани на Кейп Канаверал и в Контролния център на мисията в Хюстън.

„За нас със Суни е чест да споделим тази мечта за космически полет с всеки един от вас“, каза командирът на мисията Уилмор няколко минути преди старта.

Двамата астронавти трябва да прекарат малко повече от седмица на Международната космическа станция, преди да се завърнат у дома. При завръщането си на 14 юни „Старлайнър“ трябва кацане в пустинята в западната част на САЩ, посочва АП.

„Боинг“ написа в социалните медии, че космическият кораб е достигнал безопасна и стабилна орбита по време на тестовия полет с екипаж и се насочва към космическата станция, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън нарече старта „важно постижение за бъдещето на космическите полети“ и пожела на двамата астронавти безопасно пътуване сред звездите.

„Ще се видим у дома“, допълни ръководителят на американската космическа агенция.

Първият полет с капсулата „Старлайнър“ CST-200 с екипаж до орбиталната станция с двама астронавти на борда остава ключов етап за компания „Боинг“, която се бори да получи по-голям дял от доходоносния бизнес на НАСА, доминиран понастоящем от „Спейс Екс“ на Илон Мъск.

Капсулата „Старлайнър“ с тегло 13 тона е предназначена за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа.

Компания „Спейс Екс“ осигурява транспорт до космическата станция със собствената си капсула „Дракон“.

„Старлайнър“ беше изстрелян към Международната космическа станция от третия опит, след като на два пъти – в началото на месец май и отново миналата седмица, стартът му беше отменен в последния момент, въпреки че астронавтите вече бяха заели местата си и ракетата носител беше пълна с гориво.

Като причини за отлагането бяха посочени проблеми с клапаните на ракетата, а след това и с електрозахранването на един от наземните компютри.

Малък теч на хелий в един от двигателите на космическия кораб на „Боинг“ също наложи допълнително време за анализ, но в крайна сметка беше решено да не се ремонтира преди полета, тъй като според НАСА не представлява никаква опасност.

Двамата астронавти на борда на „Старлайнър“ – 61-годишният Бъч Уилмор и 58-годишната Суни Уилямс, са били два пъти на МКС и се подготвят за сегашната мисия от години. След излитането те ще трябва от време на време да преминават към ръчно пилотиране, за да изпробват безпроблемното му функциониране.

Космическият кораб трябва да се скачи с МКС около 24 часа след изстрелването.

„Старлайнър“ носи неочакван товар, добавен в последния момент – нова помпа за системата, която преработва урината на астронавтите във вода на МКС. Наскоро бордовата помпа спря да работи и междувременно урината трябва да се съхранява в резервоари, които обаче са с ограничен капацитет.

Разработването на „Старлайнър“ беше белязано от редица разочарования след неуспешния първи тестов полет без екипаж през 2019 г. Космически кораб без астронавти за първи път успя да стигне до Международната космическа станция едва през месец май 2022 г.

Други открити впоследствие проблеми допълнително забавиха първия му пилотиран полет. Той е от съществено значение, за да може „Старлайнър“ да получи желания сертификат от НАСА.

В миналото само няколко американски космически кораба са превозвали астронавти. След „пенсионирането“ на американските космически совалки през 2011 г. астронавтите на НАСА трябваше да пътуват до МКС с руските космически кораби „Союз“.

Именно за да сложи край на това прекъсване, през 2014 г. американската космическа агенция възложи на „Боинг“ и „Спейс Екс“ да разработят нови космически кораби.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg